Kálucz másfél éves kihagyás után húzná be az MMA-gálát

Kálucz Martin
Kálucz Martin - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Új súlycsoportban, de ugyanolyan magabiztosan készül a visszatérésre.

A debreceni közönség nagy kedvence, Kálucz Martin is ketrecbe lép a Hódos Imre sportcsarnokban október 31-én, szombaton 18 órakor kezdődő MMA-gálán. A sérülés miatti hosszú kihagyás után meccselő fighter a 77 kilogrammosok négyes tornáján húz kiskesztyűt, riválisa a fináléért a francia Maxime Souque lesz.

– Borzalmas időszak áll mögöttem, azt hittem, soha nem lesz vége – emlékezett vissza a kézsérülése miatti majd’ másfél éves kihagyásra Kálucz Martin. – Én a ketrecben érzem igazán otthon magam, imádok küzdeni, ennél nincs jobb dolog a világon. Ha rajtam múlik, már sokkal hamarabb visszatértem volna, de egyszerűen nem volt olyan állapotban a kezem. Most is inkább a szívemre hallgattam, amikor az indulás mellett döntöttem, sokat számított, hogy a gálát Debrecenben rendezik.

Van önbizalma

Kálucz az elmúlt időszakban csapatot és edzőt váltott, állásmunkájáért a Taskó Fightingban Farkas Vilmos felel, a földmunkánál viszont maradtak a régi edzőtársak. Más fronton is történt változás, a sikereit eddig 84-85 kilogrammban arató harcos a 77 kilogrammosok között méretteti meg magát, úgy véli, ez a jövő útja.

– Ettem-ittam, mulattam, úgy álltam fel a mérlegre, de még nagykabátban is belefértem a korábbi súlyomba – mondta nevetve. – Ott is jó voltam, most pedig lefogyasztottam, egyértelmű, hogy kisebb súlyban még jobb leszek! Sajnos, a sérülésem visszavetett, nem tartok ott, ahol szeretnék. Fejben már érettnek érzem magam a nagyobb feladatok megoldására, de a kihagyás miatt sok a pótolnivalóm, s a ringrozsdát is le kell ráznom magamról.

Jellemző Kálucz maximalizmusára, hogy nem a könnyebb utat választotta, a két-három, gyengébb ellenféllel szembeni felkészülési meccsek helyett rögtön egy rangos négyestornán, új súlycsoportban tér vissza. A fightert sokan féltették ettől a lépéstől, de nem lenne az, aki, ha nem vállalná be a debreceni bunyót. Önbizalomban nem szenved hiányt, ám van alapja a magabiztosságra, látványos stílusa nemcsak eredményes, de közönségszórakoztató is. Egy biztos, ha ő elindul a ketrec felé, azt észreveszi a néző.

– Mások feszengnek, idegeskednek, én viszont más állapotba kerülök, amikor bevonulok a meccsre – jellemezte önmagát. – Tudom, hogy felkészültem, s le fogom győzni az ellenfelemet. Lehet, egy kívülálló számára ez nagyképűen hangzik, de én ezt érzem. Tudom magamról, tisztelve az ellenfelet, hogy azt csinálok a ketrecben, amit akarok, s ez jó érzéssel tölt el. Ott élem életem legjobb pillanatait!

Kálucz Martin számára nem kérdés, hogy az ő derekát díszíti majd a legerősebb magyar szervezet, a HFC (Hungarian Fight Championship) öve. – Ha nem akadályoz sérülés, nem kérdés, hogy megszerzem a 77 kiló bajnoki övét, sokkal inkább előbb, mint utóbb – vázolta célkitűzéseit. – Ez olyan természetes számomra, mint hogy felkel a nap.

Jó hír Kálucz számára, hogy a debreceni gála négyestornájának győztese megmérkőzhet a HFC-nél a kategóriában legmagasabban jegyzett kihívóval, ennek az összecsapásnak a győztese pedig ketrecbe léphet majd a jelenlegi bajnok ellen.

HBN–BZ