Helyi közélet

2014.10.01. 07:42

Lapáttal, vascsővel mentek nekik a kölcsön miatt

Debrecen - A 40 ezer forintra 180 ezer forintot kért a hitelező család.

Debrecen - A 40 ezer forintra 180 ezer forintot kért a hitelező család.Mivel – jogi megfogalmazás szerint – jogtalan haszonszerzéssel kapcsolatos erőszakos igényérvényesítés szerepelt az ügyészség vád­iratában, az első fokon eljáró bíróság vád hiányában, a táblabíróság pedig a tényálláshoz kötöttség elve miatt nem állapíthatott meg uzsora-bűncselekményt – fogalmazott dr. Balla Lajos tanácsvezető bíró abban az ügyben, amelyben hétfőn jogerős ítélet született a Debreceni Ítélőtáblán. Pedig a bírósági tényállás szerint a két család viszálya egy időben meg nem adott kölcsön, s annak gyorsan emelkedő kamatai miatt torkollott verekedésbe. A sértett 2011 februárjában kért 40 ezer forintot kölcsön az R. családtól, akinek a következő hónapban 60 ezer forintot kellett volna visszaadnia. B. Julianna azonban csak áprilisban tudta adósságát törleszteni, de csak 10 ezer forint kamatot fizetett a negyedrendű vádlott, id. R. Gézánénak, aki közölte, már 40 ezer forint a kamat. Ezt követően B. Julianna még két hónapban adott neki 20 ezer forintot. Ez sem volt elég. A vádlott közölte: amíg egy összegben nem fizet 180 ezret, addig az alapösszegre rakódik a kamat. 2011 áprilisától azzal fenyegették a sértett családját, hogy megverik és megölik őket, ha az uzsorakamatot nem fizetik meg – állt a vádiratban.

„A kamatot meg kell adni”

2011 októberében L. János és B. László, az ittas állapotban lévő sértettek megjelentek V. Imre elsőrendű vádlottnál, hogy neki egy láncfűrészt adjanak el. Miközben ő kiment, felesége telefonon értesítette az R. család tagjait, akik a sértettekkel szemben fennálló haragosi viszonyra alapozva lapáttal, kapával és vasvillával felfegyverkezve érkeztek meg. Amikor már távozóban voltak a férfiak, a vádlottak bántalmazni kezdték őket. A másodrendű vádlott, id. R. Géza B. Julianna élettársát – L. Jánost – egy lapáttal háton ütötte, majd a földön fekvő sértettet mindhárom vádlott bántalmazta. B. Lászlót is alaposan helyben hagyták. Őt a vádlottak lapáttal és vascsővel ütötték. B. László és élettársa, L. Ildikó sérülései nyolc napon túl gyógyultak. A negyed- és ötödrendű vádlottak a verekedőket arra uszították, hogy üssék a sértetteket, mert a kamatot meg kell adni, különben mindenki meghal.

A jogerős határozat szerint V. Imrének négy évet, id. R. Gézának három évet, ifj. R. Gézának pedig három év kilenc hónapot kell börtönben töltenie. Id. R. Gézáné két év szabadságvesztést kapott felfüggesztve.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában