Jól húz a gazdaság

Akt.:
A fejlesztéssel több mint 100 új munkahelyet teremtenek a térségben
A fejlesztéssel több mint 100 új munkahelyet teremtenek a térségben - © Fotó: Derencsényi István
Téglás – A nemzetgazdasági miniszter szerint a beruházások megerősítik a gazdaságpolitikai célokat.

Összesen 680 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a Hajdu vállalatcsoporthoz tartozó Hajdúsági Ipari Zrt. és az Autotechnikai Ipari Zrt. fejlesztéseit a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretein belül. A mintegy 2,5 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztés több mint száz új munkahelyet teremt a térségben – hangzott el kedden az okiratok ünnepélyes átadóján a Hajdu Ipari Parkban.

Korszerűbb technológia

Az ipari parkban energiatakarékos berendezések gyártása és a megújuló energia szélesebb körben való terjesztése kerül középpontba, emelte ki Novotni Lajos igazgatósági elnök. Hozzátette, az autótechnikai területen a kapacitásra, a gépek teljesítményére és a számítástechnika széleskörű alkalmazására helyezik a hangsúlyt. Utóbbi példátlan változás, hiszen a gyártásban teljesen digitális rendszerre váltanak majd, ami komoly fordulatot jelent. Kiemelte, a termékskálát bővíteniük kell, hiszen így is már több esetben vissza kellett utasítaniuk felkéréseket, melyeknek nem tudtak eleget tenni a rendelkezésre álló eszközökkel. Hangsúlyozta, a gazdaság szereplőjeként meg van győződve arról, hogy a támogatás többszörösen megtérül majd.


A képre kattintva galéria nyílik! A képre kattintva galéria nyílik! ©

Fontos a teljesítmény

– Ezt a támogatást olyan vállalatok kaphatják meg, melyek hosszú ideje stabilan működnek, technológiájuk versenyképes, valamint beruházásaik révén képesek a megújulásra és a fejlesztésre – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A két cég mintegy hétszáz főt alkalmaz; árbevételük tavaly meghaladta a 13 milliárd forintot. Éppen ezért az egyik a 2,1 milliárdos fejlesztéséhez 485 millió forintot, a másik pedig 390 millió forintos beruházásához 195 millió forint támogatást kap. A 2015-ben elindított támogatási programban tavaly 3 milliárd forintot osztottak szét 14 vállalat között, ez összesen 8,6 milliárd forint értékű fejlesztést és 500 új munkahelyet jelentett. Idén ugyanerre a célra 15 milliárd forint áll rendelkezésre, mondta Varga Mihály.

HBN–VK