Jobbik: mihamarabb vonják vissza a földadót

Debrecen – A települési adó, ezen belül a földadó kivetése Alaptörvénybe ütközik, és ezért is kérik a jogszabály hatályon kívül helyezését – fogalmazott Demeter Pál, a Jobbik megyei önkormányzati frakciójának vezetője a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón.

– A kormány az autonómia leple alatt rákényszeríti az önkormányzatokra a helyi adó kivetését. Emiatt a gazdák egy része kénytelen lesz eladni a földjét, amit a külföldiek is megvehetnek – mondta a politikus, majd azzal folytatta, hogy jó lenne, ha a kormány az önkormányzatoknak visszaadná a gépjármű adó 60 százalékát, amit a belterületi utak fejlesztésére használhatnának. Ugyanakkor kéri az önkormányzatokat, hogy ne vezessék be a földadót, ne lehetetlenítsék el a magyar gazdákat. A települési adó bevezetése ellen az Alkotmánybíróságnál és a ombudsmannál is tiltakoztak már, ennek eredményétől teszik függővé a további tiltakozásuk módját – válaszolta a Napló kérdésére a politikus.

Hajdú-Biharban eddig Balmazújvárosban, Hajdúhadházon és Mikepércsen vezették be a földadót, Hajdúböszörményben és Hajdúnánáson pedig tervezik.

HBN
hirdetés