Jobb körülmények között az újfalui betegek

Könnyen állíthatóak az új ágyak
Könnyen állíthatóak az új ágyak - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – Hét darab multifunkcionális betegágyat adományozott a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház Sebészeti Osztályának a Bihari Sebészeti Alapítvány pénteken. Az új ágyak sokkal kényelmesebbek, egy irányítópanel segítségével a betegek is állíthatják a támlákat; és az ápolónők dolgát is jelentősen megkönnyítik.

Nyolcezer euróra pályázott a Bihari Sebészeti Alapítvány a NATO Charity Bazaar jótékonysági szervezetnél modern, multi­funkciós elektromosan állítható betegágyak beszerzésére. Dr. Muraközi Zoltán főigazgató elmondta, a Charity Bazaar minden évben szervez Brüsszelben egy országok közötti találkozót, ahol mindenki bemutathatja a saját ételeit, ruháit, különlegességeit, és meg is vásárolhatják ezeket. Az ebből befolyó pénzre pedig különböző civil szervezetek pályázhatnak.

Újabb fejlesztések jönnek

– Ez a hét ágy segíti a betegek gyógyulását, kényelmesek, az ágyak használói is tudják állítani, a matracok antibakteriálisak, légáteresztők, és a segítségükkel a felfekvést is meg tudjuk akadályozni. Emellett a nővéreknek is nagy segítség, mivel nem kell fizikai erővel mozgatni a betegeket, valamint az ágyneműcserét is megkönnyíti a kihúzható ágyneműtartója – ismertette az ágy előnyeit dr. Kóti Csaba főorvos.

ag3

Fotó: Matey István

Hozzátette, két ágy átröntgenezhető, így a súlyos állapotban lévő sérülteket nem kell mozgatni. A közeljövőben gyermekszállító kocsit szeretnének beszerezni, amit a szombati jótékonysági meccsen befolyt pénzből, valamint gyógyszereladások utáni részesedésből finanszíroznak majd.

HBN–BR