Magyarország

2007.12.09. 13:43

Az MDF újra buktatna az alsó tagozaton

<p>Az MDF szerint az elmúlt öt év oktatási intézkedéseinek kudarcát jelenti a 2006-os PISA-jelentésből kiolvasható rossz eredmény - közölte vasárnap Almássy Kornél, a párt alelnöke.</p>

Az ellenzéki párt ezért egyebek mellett az alsó tagozatos buktatás és osztályozás visszaállítását javasolja. Az MDF arra kéri az Állami Számvevőszéket, vizsgálja ki, hova folytak el a pedagógus továbbképzésre, pedagógiai tartalomfejlesztésre fordított milliárdok.

A legújabb PISA-vizsgálat részletes eredményeiről kiderült, hogy a magyar diákok szövegértési, matematikai tudása átlag alatti az OECD országokban. A kormányzat reformja rossz irányba viszi az oktatás szekerét - számolt be vasárnapi sajtótájékoztatóján az MDF alelnöke. Almássy Kornél a hibák közül az alsó tagozatos buktatás és az osztályozás eltörlését, az állandóan változó oktatási rendszert és az erőltetett integrált oktatást emelte ki. Az MDF szerint további gond, hogy a kormány csökkentette az állami normatívát, miközben növelte a pedagógusok óraszámát és ellehetetlenítette az alapfokú művészeti oktatást.

A 15 éves korosztályt vizsgáló PISA-jelentés rossz eredményeket hozott. Ugyanakkor a 10 évesek tudásszintjét mérő PIRSL-beszámoló szerint a magyar diákok kiemelkedően teljesítettek. Az MDF szerint azonban a kormány éppen ezt a jól működő alsó tagozatos képzést kívánja tönkretenni.

Az MDF arra kéri az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja meg, milyen hatékonysággal költötték el az elmúlt öt évben azokat a milliárdokat, amelyből pedagógus továbbképzéseket és új pedagógia programfejlesztéseket támogattak, illetve újabb tankönyveket dobtak a piacra. Az ellenzéki párt szerint ugyanis miközben a közoktatás állandó pénzhiánnyal küzd, egyes területeken mérhetetlen pazarlás folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!