Jegyzet: Korkép

Jegyzet: Korkép
© Fotó: Derencsényi István
Trianon ismert jelképe a debreceniek számára a Magyar fájdalom megcsonkolt nőt ábrázoló szobra. Kevés ennél találóbb szimbólum tudná kifejezni azt, amit az egykori Nagy-Magyarországon élők akkor éreztek, amikor megszületett a döntés. De nézzük csak meg azt a szobrot közelebbről! Fabók Ágnes jegyzete.

Tegyenek velem egy képzeletbeli sétát körülötte. Mit láthatunk? Hasán az éhezés, mellén az amerikai bombázás, hátán a szovjet tankok lánctalpainak nyomait. Csuklója körül a rabság béklyójának sebeit. Arcán ötvenhat könnycsepp vágta barázdákat.

– De szerencsére az eszét soha nem vesztette el! – kiált fel a szemlélődők közül valaki.

– Egy pillanat. Mi ez? Olyan furcsa a… – hangzik nyomban, s mindenki egy lépésnyit közeledik.

A látvány borzasztó. A vizsgált alany szeme elhomályosult. S csakhamar kiderül, az elmúlt negyedszázad nem a testén, az agyában végzett pusztítást. Pedig hogy kitartott, míg kívülről érkezett elméje ellen a támadás. Ám úgy tűnik, mióta belülről nyűvi a baj, szelleme megfakult. Harci kedve kihunyóban, a szólás- és sajtószabadságba vetett hite eltűnőben, híres realitása megtépázva. Szegény Magyarország, épp csak vegetál! Vajon ebből az állapotból van-e visszaút?

– Fabók Ágnes –További hírek a Magyarország kategóriából