Helyi közélet

2016.09.24. 09:13

A Modem születésnapja

Debrecen - Kétnapos programsorozattal ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ.

Debrecen - Kétnapos programsorozattal ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ.

Az intézmény ez idő alatt több mint 100 kiállításnak adott otthont, a látogatók száma több tízezer volt. A péntek esti rendezvények keretében például kerekasztal-beszélgetést tartottak a kortárs képzőművészetről, majd Soma tárlatvezetése következett. Az sem fog unatkozni aki szombaton látogat el a Modembe, délután többek között Fábry Sándorral is lehet majd találkozni.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy Debrecen közössége egy haszonelvű világban bő tíz évvel ezelőtt egy kulturális nagyberuházásba vágott bele akkor, amikor létrehozta a Modern és Kortárs Művészeti Központot, a Modemet – jelentette ki az intézmény 10. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője. A város akkori polgármestere hangsúlyozta: megérte a beruházás. Úgy vélte, ahhoz, hogy Debrecenben tartósan jól működjenek a tudásalapú cégek, egy ilyen intézményre mindenképpen szükség van. – A tudásunk csak akkor lehet friss és naprakész, ha abból a kulturális szövetből tud táplálkozni, ami a várost jellemzi – fogalmazott Kósa Lajos.

A felkavart állóvíz

Dr. Papp László, Debrecen jelenlegi polgármestere úgy vélte, hogy a Modem életre hívása az egyik legjobb döntése volt Debrecennek. Ha megvizsgáljuk a város kulturális életét, és megnevezzük az erősségeket és a gyengeségeket, akkor a Modemet mindenképpen az erősségek közé kell sorolni – állította. Kiemelte, hogy ez az intézmény – kulturális értelemben – képes volt megtörni az ország Budapest-központúságát. – A Modem számomra azt jelenti, hogy az állóvízbe bedobtunk egy jó nagy „modemnyi” követ, amely nagyon komoly hullámokat vetett – jelentette ki.

Az értők kinevelése

Az ünnepség végén Kónya Ábel, a Modem vezető kurátora arra emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz esztendő a debreceni művészet számára is fontos időszak volt. – Azt a kezdeti szlogent, mely úgy hangzott: „Kapcsolódás a művészethez”, kicsit kibővítettük. Helyette azt írtuk fel, hogy „Kapcsolódás a művészetekhez és a művészekhez” – fogalmazott. Szerinte nemcsak remek kiállításokat lehetett a művészeti központban látni, hanem segítettek kinevelni egy olyan helyi művész- és művészetkedvelő generációt is, akik már egészen más horizonton keresztül kezelik, látják a képzőművészetet, a művészetet, mint elődeik.

HBN–OCs


Tíz év, tizenegy program

Szombaton is gazdag a programkínálat a Modemben

• 14 óra 40 perctől az egykori Az igazi da Vinci című kiállítást idézik meg.

• 15 óra 30-tól Miért Modem? címmel Gulyás Gábor az intézmény első igazgatója tart vetített képes előadást.

• 16 órakor a 2008-as Hétköznapi kommunizmus című tárlathoz kötve dizájncenter kezdődik Fábry Sándorral.

• 17 órától Gergye Krisztián performansza lesz látható, aki a Messiások tárlatra emlékeztet.

• 18 órától A másik Csinszka című kiállítást megidézve irodalmi kerek­asztalt rendeznek. Résztvevők: Bódi Katalin, Rockenbauer Zoltán, Szkárosi Endre, Térey János. Moderátor: Lakner Lajos.

• 19 órakor kezdődik Ferenczi Károly performansza.

• 20 órától fe Lugossy minden mennyiségben. A performansz után (20.30-tól) izgalmas beszélgetés Nagy T. Katalin szervezésében Lacával, Gerber Pállal, Lovas Ilonával, Lakner Antallal és Antal Péterrel.

• 21 órától Csontó Lajos sötét projektjét,

• 22 órától Réz András éjszakai tárlatvezetését láthatják, hallhatják.

• A rendezvényt a Korai Acoustic Instrumental és Dj Grabowski zárja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában