Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.03. 08:39

Postaládánkból: Kötelesek megőrizni a nyugdíjak reálértékét?

<p>Azt írják a FIDESZ Erős Magyarország programjában, hogy nekik kötelességük a nyugdíjak reálértékét megtartani. Ez nekünk, nyugdíjasoknak rossz, a jelenlegi jó helyzethez viszonyítva. Ez egyszerű „kiszúrás” lenne velünk.</p>

Miért? Azért, mert eddig a dolgozó emberek fizetésemelése (átlagos) és az infláció (éves) alapján, egyszerű átlagolással számították ki a járadék növekedését, a FIDESZ pedig azt szeretné, ha csak ez utóbbit vennék alapul. Mivel a bérek gyorsabban nőnek, ez egyszerű „kiszúrás” lenne velünk. Miért nem szólt eddig senki?

A mostani Nyugdíjasok Lapja külön ezzel foglalkozik. Belgiumban az életszínvonal növekedése (ez jó) Finnországban és Olaszországban a létfenntartási költségek változása (még ez is jónak tekinthető) alapján emelnek nyugdíjat. Európa más országaiban (Ausztria, Franciaország, Görögország) csak az infláció alakulását veszik figyelembe, úgy, ahogy a FIDESZ is szeretné (ez rossz!!). A mi rendszerünk nagyon kedvező, de a NYOSZ és a szocialisták azt szeretnék, ha át lehetne térni a béremeléssel azonos nyugdíjemelésre. Ez lenne az egyik legjobb nekünk, de ha már ez nem lehetséges, akárki is legyen kormányon, legalább a mostani rendszer maradjon meg. Erre legyen törvény, amit 2010-ben nem lehet egy tollvonással megszüntetni, mint 1999-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!