Életstílus

2008.04.20. 12:49

Alapos vizsgálat szükséges - javasolta a Netdoktor

<p>Azt szeretném tudni, ez pontosan hogyan történik, a combon vagy a vállon keresztül ? Lehet-e életveszélyes? Anyukám 1936-os születésű, merjem-e engedni neki ? Anyukámnak 2007 novemberében volt pajzsmirigy műtétje - írta olvasónk.</p>

Édesanyámnak kb. 5 éve 3-4 hetente visszatérő pitvari fibrillációja van. Próbálkoznak megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, eddig sajnos nem sikerült.

Most felmerült az a lehetőség, hogy a szegedi ritmuszavar klinikán, elektromos kezelést kapjon. Nagy vonalakban elmondták, hogy bevezetnek egy katétert a szívnek egy pontjára, és elégetik.

Azt szeretném tudni, ez pontosan hogyan történik, a combon vagy a vállon keresztül ? Lehet-e életveszélyes? Anyukám 1936-os születésű, merjem-e engedni neki ? Anyukámnak 2007 novemberében volt pajzsmirigy műtétje. A pajzsmirigy túlműködés is okozhat bizonyos ritmuszavarokat. Lehetséges-e ,hogy egy bizonyos idő elteltével a műtét után, magától is megszűnnek a ritmuszavarok ?

Tisztelettel: S. Edina.

Dr. Zilahi Zsolt válasza:

Pajzsmirigytúlmőködés okozhat pitvarfibrillációt. A Katéteres elektrofiziológiai beavatkozás nyilván kockázattal jár, a combtőből és a karból egyaránt vezethetnek fel katétert.

Ebben az esetben a kardiológusnak mérlegelni kell, hogy hagyja-e a beteget ún. frekvencia kontroll alatt vérhígitó kezeléssel gyógyulni, vagy katéteres úton a pitvarben levő hálózatokat kisüti a felépülés érdekében. Ez összetett kérdés a beteg pontos vizsgálata után dönthető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!