Influenza előtt-helyett…

Akt.:
Influenza előtt-helyett…
© Illusztráció: Archív
Hajdú-Bihar – A modern készítmények veszélytelenek a háziorvosok szerint.

Két hete megérkezett az ingyenes influenza elleni védőoltás a debreceni Víztorony utcai gyermekorvosi rendelőbe – tudtuk meg dr. Komoróczy Zsuzsannától. Mint mondta, ismerve a körzetet, tudják, hogy körülbelül mennyire lesz igény, sőt, azt is, hogy kik szokták kérni. – Senkit sem próbálunk rábeszélni, csak felajánljuk azoknak, akiknek ingyenesen jár – hangsúlyozta. – Nálunk a krónikus betegek, asztmások, vese- és cukorbeteg gyerekek kaphatják meg ingyen, és, sajnos, vannak szívműtött vagy más súlyos betegségben szenvedők is, akik szintén térítésmentesen vehetik igénybe – sorolta. Hozzátette, hogy ezek a kis páciensek, pontosabban a szüleik már keresik a szert az oltási szezon kezdetén, és gyakran ők is beoltatják magukat, hogy ezzel is védjék a gyereküket. Nekik (illetve másoknak is, akik kérik) receptre lehet felírni a vakcinát, amiből többféle létezik, van miből „válogatni”; erre jár tb-támogatás, általában 2000 forint körüli összeget kell érte a patikában fizetni.

Komoróczy Zsuzsanna tapasztalatai szerint az elmúlt néhány évben nagyjából ugyanannyi oltást adnak be minden szezonban, egy kiugró év volt, amikor a H1N1-influenza miatt többen kérték. – A vakcina miatt szövődményre nem kell számítani, legfeljebb egy kis kellemetlenséggel járhat, a helye kicsit piros, fájdalmas, esetleg fejfájás vagy enyhe hőemelkedés fordulhat elő, ahogyan akármelyik más védő­oltás esetében is – mondta.

Egészségtudatosak

– Az a tapasztalatunk, hogy aki rendszeresen beadatja, az idén is kérte, aki tavaly kapta először, most is igényli az influenza elleni védőoltást – mondta dr. Késmárky András bárándi háziorvos. Úgy véli, az oltást népszerűsítő ÁNTSZ-kampánynak köszönhetően emelkedik a beoltottak száma.

– A vakcina, amit most használunk, modern készítmény, már elhanyagolható a veszély, hogy miatta szövődmény jön létre. Azt tudni kell, hogy aki megkapja, az is influenzás lehet, de nála a betegség jóval enyhébb lefolyású lesz, és a szövődmények kialakulásának kockázata sokkal kisebb – figyelmeztet a háziorvos. Megjegyezte, bár az influenzaszezon jellemzően januártól március végéig tart, a jelenlegi időjárás kedvez a vírus terjedésének, és az ÁNTSZ figyelőszolgálatához már érkezett jelentés néhány megbetegedésről.

Saját praxisában úgy tapasztalja, a védőoltást kérők nagyjából hasonló arányban kerülnek ki a valamilyen krónikus betegséggel küzdők és az idős emberek közül. Utóbbiakról Késmárky András elmondta: mind egészségtudatosabbak, odafigyelnek a megelőzésre, így például nemcsak az influenza, hanem a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltás iránt is érdeklődnek.

HBN–SzT


A jogosultak köre

a) Fokozottan veszélyeztetettek (60 éven felüliek; asztmások, krónikus légzőszervi vagy szív-, érrendszeri betegségben szenvedők stb.)

b) A fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek (egészségügyi és szociális intézmények dolgozói)

c) Állattenyésztés területén dolgozók

d) Az illegális/legális bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során közvetlen kapcsolatba kerülők
hirdetés