Imre László és Balla György is Széchenyi-díjas lett

Akt.:
Imre László és Balla György
Imre László és Balla György - © Fotók: HBN-archív
Budapest, Debrecen – Két debreceni tudós is szerepel az idei Széchenyi-díjasok között: Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász, illetve Imre László irodalomtörténész.

Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője, egyetemi tanár a szabadgyök-kutatás és az érbetegségek gyógyítása terén kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a gyermekgyógyászat, különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátása érdekében végzett lelkiismeretes gyógyítói és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként kapta a Széchenyi-díjat.

Imre László irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professor emeritusa az irodalomtörténet, a műfajelmélet, az összehasonlító irodalomtudomány és kritika területén egyaránt jelentékeny életműve, különösen a XIX. és XX. századi magyar és orosz irodalom tekintetében egyedülálló tudományos munkája, illetve példaadó oktatói és intézményvezetői munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából.

MTI, HBN


Március 15. – Áder János: a kokárda a szabadság, a függetlenség, a polgárosodás iránti vágy jelképe 168 éve
Budapest – A szívünk fölé kitűzött kokárda 168 éve ugyanazt jelképezi: a szabadság, a függetlenség, a polgárosodás iránti vágyat – hangsúlyozta Áder János a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor, kedden az Országházban.


A magyarság példamutató egyéniségeit díjazták – Megyénkbelieket is elismertek
Budapest – Több alkalommal is állami kitüntetéseket, szakmai elismeréseket adományoztak nemzeti ünnepünk alkalmából az elmúlt napokban. A díjazottak között – a szerkesztőségünk számára elérhető hírforrások szerint – több, megyénkbeli kötődésű szakembert is találunk.