Nagyvilág

2008.05.03. 09:59

Brit lapok a "fekete péntekről"

<p>Egyesült Királyság-A szombati brit napilapok nagy része a belpolitika lehetséges fordulópontjának értékeli a csötörtöki helyhatósági választások eredményét.</p>

A szombati brit napilapok nagy része a belpolitika lehetséges fordulópontjának értékeli a csötörtöki helyhatósági választások eredményét, de egyúttal úgy vélik: Brownkormányfőnek van esélye arra, hogy újra helyrehozza a dolgokat.
Tény, hogy abban minden brit napilap egyetért: a konzervatívok újra jelentős politikai erőnek számítanak.

A "Sun" címlapja szerint a választási eredmények "jók az országnak, mert azt jelentik, hogy újra van egy komoly ellenzék".
Az Independent arról ír, hogy a Tory párt elnöke, David Cameron ismét elfogadhatóvá tette a választók, különösen a fiatalok számára a konzervatívokat.
A Tory párt tavaly szeptemberben ugyanis még 11 százalékkal állt a Munkáspárt mögött a közvéleménykutatási eredményekben.

A csütörtöki angliai, walesi helyhatósági választásokon a brit kormányfő pártja, a Labour -Gordon Brown szavai szerint- "nagy ütést" kapott. A Munkáspárt 4 évtizede nem szerepelt annyira rosszul, mint most.

A brit közszolgálati média szerint a kormányzó Munkáspárt csupán a harmadik lett a konzervatívok és a liberális demokraták mögött, de nem szorosan, hanem nagyon is lemaradva.
A BBC számításai szerint 44 százalékot kaptak a toryk, 25-öt a liberális demokraták, és csak 24-et a munkáspártiak.

Ráadásúl a Munkáspárt még a londoni polgármester-választást is elbukta.

A Labour-párti Ken Livingston egyébként 8 év után távozik tisztségéből.

Ezek után a London Evening Standard pénteki száma azzal a címmel jelent meg: "Vérfürdő Brown-nak", a Daily Mail pedig a Labour "Fekete Péntek"-jének nevezte a kudarcot.

Mindezek alapján politikai elemzők szerint nagy valószínűséggel felvetik majd a kormányzó pártban, hogy Gordon Brown távozzon.
A szombati lapok nagy része azonban úgy véli: a kormányfőnek van esélye, hogy tisztségében maradjon.
Brown egyébként tavaly nyáron vette át a miniszterelnöki posztott Tony Blairtől, aki 10 évig volt kormányfő és egyúttal pártvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!