szenvedéllyel

2020.03.14. 10:44

Közösség épült az ifjú táncos köré

Már több mint két éve járhatnak fitt-táncra a táncot és sportot szeretők a művelődési házba.

Fotó: Molnár Csilla

Hétéves kora óta szenvedélye a tánc Kurtyán Miklósnak, aki a Nyíradonyi Művészeti Iskola társastánc tagozatán kezdett ismerkedni a különböző táncműfajokkal, majd a debreceni Valcer Táncstúdióban teljesedett ki tudása. Lelkesedésére és tehetségére tanárai hamar felfigyeltek, buzdították, haladjon ezen az úton, s Miki elhivatottságának és kitartó munkájának meglett az eredménye, hiszen most a Magyar Táncművészeti Egyetem mester szakos végzős hallgatója.

– 16 éven át a Valcer Táncstúdió igazolt versenyzője voltam, s a legmagasabb Sonder osztályig jutottam. Sokat tanultam a világranglista ötödik helyezett, több mint tízszeres magyar bajnok Andrea Silvestri és Váradi Martina párosától – mondja Miki, aki a megszerzett tudást ma már ő építi be mindennapos tanításaiba, hiszen az utánpótlás nevelésen túl formációs táncok vagy esküvői nyitótánc koreografálásánál is találkozhatunk vele.

Fotó: Molnár Csilla

Kurtyán Miklós Európa- és világbajnokságon több alkalommal is képviselte már Magyarországot, ami hatalmas motivációt jelentett számára, hiszen egy parketten táncolhatott a világ legjobbjaival. Szeretne mentor tanárrá válni, ezért jár a Magyar Táncsport Szövetség által szervezett továbbképzésekre, versenyekre.

Különleges mozgásformák

Egy nyíradonyi asszony Majorosné Pásztor Melinda fejéből pattant ki az ötlet, milyen jó lenne, ha indulna egy zumbához hasonló mozgásforma a városban, így jutott el Mikihez, aki elvállalta az oktatást. – A fitt-tánc egy különleges mozgásforma, amely az aerobik gyakorlatait ötvözi a latin-amerikai táncok lépéseivel. Az edzéseken többféle tánc típust is kipróbálunk: szamba, bachata, cha cha cha, salsa, de elsajátítjuk a merengue, funky és a disco alapjait is. Könnyen megtanulható koreográfiákat táncolunk, s mivel magas vagy váltakozó intenzitású mozgást végzünk, így hatékonyan formáljuk az alakot, hiszen több, mint 500 kalóriát égetünk el egy óra alatt. A különböző mozdulatok és lépések az összes izom csoportot és az egész testet átmozgatják.

Fotó: Molnár Csilla

„A tánctól boldogság tölt el!”

Jó csapattá, igazi közösséggé formálódott a fitt-táncosok csapata, akik városi sport programok állandó szereplői és jótékonysági felhívásokhoz is csatlakoznak. A tagok azért járnak, mert kiszakítja őket a szürke hétköznapokból. – A tánctól boldogság tölt el, miközben a lépésekre koncentrálok, azon veszem észre magam, hogy fülig ér a szájam. Óra végén nem a fáradságot érzem, hanem azt, hogy feltöltődtem – meséli Sopronyiné Lakatos Mariann, az egyik lelkes fitt-táncos.

Kurtyán Miklós köré valódi közösség szerveződött. Akiknek nem adatott meg, hogy életük párja táncos lábakkal legyen megáldva, de ők maguk nagyon szeretnek táncolni, sportolni, mind ott vannak. A fitt-tánc Kurytán Miklós jóvoltából fejleszti a koordinációs képességet, javítja az álló képességet és elűzi a stressz okozta feszültségeket is. Valósággal röpül az óra észrevétlen a tudatos pedagógus által kiválóan felépített órákon, melyeknek minden héten a járási székhely művelődési háza nyújt otthont.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában