Illegális bevándorlás – Erősödött a migrációs nyomás Horvátországban

Zágráb/Ljubljana – Erősödött a migrációs nyomás Horvátországban. Huszonnégy óra alatt 9500 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt – mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak hétfőn Bródban (Slavonski Brod).

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 309 578 migránst vettek nyilvántartásba, többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében. Vasárnap éjféltől hétfő 15 óráig 5907 migráns érkezett az országba, jelenleg a kelet-szlavóniai befogadóállomáson 3337-en tartózkodnak. Keddtől a Közel-Keletről érkező bevándorlókat az opatovaci sátortáborból vonattal közvetlenül Bródba, a téliesített tranzitközpontba szállítják a horvát hatóságok, majd rövid időn belül Szlovéniába viszik tovább őket.

Mihelyt Szerbia be tud kapcsolódnia a szállítási folyamatba, a horvát vonatok közvetlenül a szerbiai Sidről szállítják majd a migránsokat Bródba, és ezzel megszűnik az opatovaci befogadóállomás is – mondta a belügyminiszter.

Ostojic arról is beszélt, hogy napi négy szerelvény közlekedik majd Szerbia és Szlovénia között, amely legalább 6000 migránst enged be, továbbá enged ki az országból 24 óra alatt.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 127 399 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Vasárnap 7611, hétfő 12 óráig újabb 3161 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

A szlovén hatóságok folyamatosan egyeztetnek Horvátországgal és Ausztriával. A szlovén hatóságok eddig egy helyen, Dobován engedték csak be a migránsokat az országba, és ugyancsak egy határátkelőn, Sentiljnél engedték ki őket. A horvát hatóságok azonban 13 órakor 12 autóbusszal 670 migránst szállítottak a Muraszerdahely (Mursko Sredisce) és Petesháza (Petisovci) közötti határátkelőre. A szlovén rendőrség közleménye szerint Horvátország előre jelezte az érkezésüket.

Tizenkét órakor valamivel több mint ötezer illegális bevándorló tartózkodott Szlovénia különböző befogadóállomásain, közülük legtöbben, 3477-en az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontban.

Ugyanakkor új útvonalakat keresnek a migránsok a balkáni útvonal nehézségei miatt. Négy kurd határsértőt tartóztatott fel a horvát rendőrség a Plitvicei-tavak közelében vasárnap, akik Bosznia-Hercegovinán keresztül próbált meg Horvátországba jutni. A szabálysértésért előállított határsértőket gyorsított eljárásban hétfő délután bíróság elé állították, és valószínűleg még a nap folyamán kitoloncolják őket az országból.

– MTI –
hirdetés