Így őrizzük meg a barnaságot!

Így őrizzük meg a barnaságot!
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – A szoláriumnál számos egészségesebb és természetesebb módja is van a hosszan tartó barnaságnak.

Egyeseknek elég csupán néhány óra, mások akár heteken keresztül is „izzadhatnak”, mire nyaranta elérik az áhított napbarnított bőrszínt. Egy azonban közös: mindannyian szeretnénk minél tovább megőrizni bronzbarnított külsőnket. Fogadjuk meg a mesterszakács tippjeit, használjuk ki a késő nyári nap sugarait is, és idén nem lesz szükségünk önbarnítóra karácsonyig!

A napbarnított bőr egészséges, karcsú külsőt kölcsönöz, ráadásul a bőrhibákat is elfedi, nem csoda, hogy szeretnénk minél tovább megőrizni a bőrünkön is a nyár emlékeit. A szoláriumnál szerencsére számos egészségesebb és természetesebb módja is van a hosszan tartó barnaságnak. A legegyszerűbb, legegészségesebb és legízletesebb megoldás, ha belülről támogatjuk bőrünk barnaságát! Persze a leghatékonyabb, ha ezt kiegészítjük egy-egy késő nyári, őszi napozással is, mellyel ráadásul a D-vitamin raktárainkat is hosszabb ideig tarthatjuk ideális szinten.

Antioxidánsok

A megfelelő vitaminok és antioxidánsok bevitele nemcsak a bőr fiatalságának és egészségének megőrzésében játszanak elengedhetetlen szerepet, hanem a gyönyörű, barna bőr kialakulásában és megtartásában is. Dr. Horváth Marianna szerint ebből a szempontból a legfontosabbak az antioxidáns hatású vitaminok, mint például a C és az E vitamin, melyek lekötik az UV sugarak révén keletkezett szabadgyököket, s ezzel segítenek megelőzni a bőr öregedését, megőrzik a bőr rugalmasságát, és elősegítik a regenerációját. C-vitamin utánpótlásért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin szükségleteinket pedig legjobban magvakból és növényi olajokból elégíthetjük ki bőségesen. Az olívaolaj és egyéb hidegen sajtolt olajok ráadásul egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlását.

Karotinoidok a jó színért

A karotinoidok fogyasztása segít az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. Borda Attila mesterszakácsa bátran buzdít a legismertebb barnító étel, a sárgarépa fogyasztására, mely magas béta-karotin tartalmának köszönhetően nemcsak véd az UV-sugarak káros hatásaitól a melanin termelés elősegítésével, hanem segít kialakítani és megtartani a bőr természetes barna színét is. Hasonlóan gazdag béta-karotin forrás például az édesburgonya, cékla, sárga­dinnye, spenót, sütőtök, kajszibarack, kelkáposzta és rebarbara is. A béta-karotinnál erősebb antioxidáns a likopin, mely az olyan vörös színű növényekben fordul elő, mint a paradicsom, görögdinnye, csipkebogyó vagy a grapefruit – magyarázta a mesterszakács.

Az egészséges bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzésének alapja a külső-belső hidratálás. A megfelelő mennyiségű folyadék ugyanis garantálja a feszességet, frissességet, a jól hidratált bőr pedig tovább megőrzi a napbarnított színt, hiszen nem hámlik. Így a legfontosabb: mindig ügyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra!

HBN

Címkék: , ,


Sporthírek






hirdetés