Helyi közélet

2016.08.18. 08:03

E(ro)tika

<em>„Erotikus, nemi, szex” - ezt a dallamos, fülemben, szememben már-már költői ihletettségű címet viselő sajtóterméket (tehát nem a hasonló nevű könyvről van szó) már jó régen forgattam.</em> T. Szűcs József írása.

„Erotikus, nemi, szex” - ezt a dallamos, fülemben, szememben már-már költői ihletettségű címet viselő sajtóterméket (tehát nem a hasonló nevű könyvről van szó) már jó régen forgattam. T. Szűcs József írása.

Igaz, akkor sem a kezemmel, sőt soha nem érintettem egyetlen példányát sem. Leginkább a szememmel próbáltam rábírni egy azóta szintén megszűnt újságosbódé üvege mögé szögezve tekintetem, hogy lapozzon egyet, s valamelyik belső lapját mutassa. Hisz vagy tizedjére átbogarászva még a legérdekfeszítőbb címlap is, amelyet kitettek, unalmassá válhat. S csak azért nem bizonyultak már-már szakállasnak a mindenki által olvasható viccei, mert lejegyzői egészen más testrészekre hegyezték ki ceruzájukat. A rajzokon szintén nem az állszőrzet vitte a prímet. A skiccek inkább az ősemberek termékenységi sziklarajzaira hajaztak. S miután a buszra elég sokat várni kellett, merthogy megállóban volt a békebeli bódé, s elég ritkán cserélték a lapokat, a járműre váró kisiskolások szintén ugyancsak unottan vették tudomásul, hogy minden nap ugyanaz a pőrére meztelenített néni rosszalkodik ugyanazzal a szintén nem túlöltözött bácsival. Bezzeg nekik napról napra új házi feladatot kell megoldaniuk! Tehát évekig a kisiskolások, óvodások ugyanúgy teljesen legálisan nézegethették úton-útfélen az úgynevezett felnőtteknek szóló lapokat, mint maguk a felnőttek. Sőt az áruházakban a kicsik lapozgathatták, áttanulmányozhatták azokat. Nem mondom, hogy azon csúszott félre a magyarországi rendszerváltás erkölcsisége, ha úgy tetszik etikája, hogy évekig a hardcore pornót tartalmazó adathordozókat, nézegetni valókat ugyanúgy árulták, mint tőle néhány méterre a vizes kiflit. Azt viszont igen, hogy a fenti szabados szokás éppen párhuzamosan futott azokkal az évekkel, amikor nagyon sokak, sokunk tudatában a szabadság eszméje végzetesen összekeveredett a határt nem ismerő szabadossággal.

Mellesleg ma már azt sem tudom, hol árulnak ilyen lapokat, de bizonyosan beszerezhetők. Ám az mindenképpen üdvözlendő, hogy egy újságos pavilon (már amennyi maradt belőlük) mellett elhaladva vagy egy áruház hírlap részén általában már nem kell eltakarnunk a velünk lévő gyerekek szemét. Igaz, van helyette internet. A fenti témákra szakosodott oldalakkal (is). Úgyhogy körülbelül megette a fene az egész eddigi eszmefuttatásomat. Hisz egy pornóújságot még lehet száműzni az arra szakosodott bolt mélyére, de a számítógépet vagy az okostelefont leginkább éppen a fiatalabbak használják életük nélkülözhetetlen részeként. Ráadásul akár egy ártatlannak tűnő hírportálon ugyancsak bőven találkozhat mondjuk egy világra nyitott középiskolás diák 18 éven felüli tartalmakkal. Szóval ilyen szempontból majdnem ugyanott tartunk, mint húsz éve. Igaz, legalább a technika azóta rengeteget fejlődött. S szerencsére a mai eszes eszközöket kismillió okos, s életkorunkhoz illő célra használhatjuk. S csupán egészen mellesleg esetleges kandi tartalmak nézegetésére. Azt pedig hogy valójában mekkora kárt okoztak a nyilvános helyeken, még ha csak színes újságpapíron is, éveken keresztül egyre csak paráználkodó párocskák, hogy csak a legízlésesebb látnivalóknál maradjunk, legfeljebb találgathatjuk. Annyi azonban más példák alapján szinte bizonyosra vehető, hogy ebből a szabadosságból szintén megárt(ott) a sok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában