Életstílus

2016.08.21. 11:47

Így lesz egészséges gyermeked foga!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A gyermek fogainak épsége tükrözi az életmódját, visszajelzést ad étkezési és szájhigiéniai szokásairól.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A gyermek fogainak épsége tükrözi az életmódját, visszajelzést ad étkezési és szájhigiéniai szokásairól.

Mindannyian rengeteget tudunk arról, hogy milyen ételek és italok szükségesek egy fejlődésben lévő gyermek számára, ugyanakkor jóval kevesebbet arról, hogy a fogaiknak mire van szüksége. – A fogváltás során a táplálkozás mellett már több oldalról támogathatjuk a fogak egészségét, például a rendszeres cukormentes rágó fogyasztásával és a napi kétszeri fogmosással – véli Vági Zsolt dietetikus.

A csontok fejlődése

Vannak kifejezetten olyan táp­anyagok, melyek a fogak és a csontok fejlődéséért felelősek, hiányukban e szövetek nem tudnak jól fejlődni. Mint azt a szakember elmondta, két alapvető időszakot kell elkülöníteni a tápanyagszükséglet és a fogfejlődés szempontjából is, az egyik a 6 és 30 hónapos kor közötti időszak, mely során egyrészt a gyermek az anyatejről átszokik a szilárd táplálékokra, másrészt ebben az időszakban bújik ki a 20 darab tejfog. A következő fogegészség szempontjából fontos időszak a fogváltás időszaka, mely során a 20 tejfogat felváltja a 28-32 darab maradandó fog. Ez általában 6 és 14 éves időszak között zajlik, azonban a 4 bölcsességfog kifejlődése későbbre tehető, akár 20-30 éves korra. A fogfejlődés időszakában a legnagyobb a gyermek energia- és tápanyagigénye: testtömeg kilogrammonként nagyjából 2,5-2,5 gramm fehérjére és zsírra, valamint 16 gramm szénhidrátra van szüksége. Ez az életkor előrehaladtával csökken és a késői tinédzserkorra éri el a felnőttekre jellemző szükségleti értékeket. Annak ellenére, hogy a gyermek energiaszükséglete akár meg is haladhatja egy felnőttét, ez nem jelenti azt, hogy megfelelő neki a szülők étrendje, hiszen jóval nagyobb a vitamin– és ásványianyag-szükséglete. Jól megtervezett tápanyagellátás mellett a fogak egészségesen fejlődnek, ami a későbbiekben megakadályozza, de legalább lassítja a fog– és ínybetegségek kialakulását. Megfelelő szájhigiénia nélkül, azonban még az egészséges élelmiszerek (például a gyümölcsök) is ronthatják a fogak állapotát a bennük található természetes cukrok miatt. A fogak napközbeni tisztán tartásának egyik legegyszerűbb, bárhol alkalmazható módja, ha az étkezések között cukormentes rágógumit rágunk.

Mikrotápanyagok

A fogfejlődés szempontjából egyik legfontosabb tápanyag a kalcium. A legtöbb mikrotápanyag-bevitellel foglalkozó vizsgálat megállapította, hogy ebből a legtöbb gyermek keveset fogyaszt – hívta fel a figyelmet Vági Zsolt. Hozzátette: egy és három éves kor között legalább 700 milligramm a napi kalciumszükséglet, 3-8 év között 1000 milligramm, majd 8 éves kortól 1300 milligramm.

A legjobban elérhető kalciumforrásaink a tejtermékek. Számos növényi forrásból is fedezhetjük a szükségletet, nagyon jó kalciumforrás a brokkoli, a legtöbb zöld leveles növény, és a mák.

A táplálékkal bevitt fontos tápanyagok csak akkor tudják kifejteni hatásukat, ha megfelelő szájhigiénia mellett alkalmazzuk őket. Fontos, hogy gyermekünket az egészséges táplálkozásra nevelés mellett erre is „kiképezzük”, hiszen a fogaknak nincs vérkeringése, a fogszövet nagy része nem tud regenerálódni, viszont számos, a nyálban oldott szerves anyag képes beépülni és némiképp visszapótolni a veszteségeket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!