Időjárás-jelentés – 2018. augusztus 6.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A kontinens nagyobbik hányadán igazi nyári idő uralkodik. Egy anticiklon és annak száraz levegője miatt sokat süt a nap, gomolyfelhők inkább csak a hegyek felett vannak, de csapadék csak elvétve esik belőlük. A hőmérséklet szinte mindenütt a sokéves átlag felett alakul, a csúcsértékek általában 25 és 34 fok között változnak, az Ibériai-félszigeten azonban 41 fok fölé is felmelegszik a levegő. Több felhővel és csapadékkal jelenleg csak a Brit-szigetek térségében és a Skandináv-félszigeten találkozhatunk. Arrafelé a hőmérséklet is elmarad az ilyenkor megszokottól, jellemzően 12 és 20 fok közötti értékeket mérnek délután. A Kárpát-medence térségébe kedd estig valamivel szárazabb levegő érkezik, sok lesz a napsütés és csak helyenként fordulhat elő zápor, zivatar.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

A gomolyfelhőkből estig főként a határ menti területeken alakulhat ki helyenként zápor, zivatar, majd éjszaka már csak fátyolfelhők lehetnek felettünk és csapadéknak is kicsi az esélye. Kedden a kevés felhő mellett sok napsütés ígérkezik, helyenként a Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 22 fok között alakul, 16 fok alá főként északkeleten hűlhet le a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 30 és 34 fok között várható.

– MTI –