Időjárás-jelentés – 2016. június 23.

Budapest, 2016. június 23. Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a kánikulában Budapesten, a Széll Kálmán téren 2016. június 23-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban rendkívüli meleg várható, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el június 23-tól június 26-án éjfélig.
Budapest, 2016. június 23. Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a kánikulában Budapesten, a Széll Kálmán téren 2016. június 23-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban rendkívüli meleg várható, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú hőségriasztást rendelt el június 23-tól június 26-án éjfélig. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Földközi-tenger délnyugati medencéjétől Közép-Európán át egészen az Ural előteréig magasnyomású zóna húzódik. Területén napos az idő, csupán az anticiklon peremén több helyenként a felhő. A sok napsütésnek és délről áramló meleg levegőnek köszönhetően a déli vidékeken, valamint a Kárpát-medencében és Ukrajna nagy részén is, 30 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő. A Pireneusi-félszigeten, az Égei-tenger térségében, valamint Macedóniában 38, 39 fokos a hőség. A kontinens északnyugati harmadán továbbra is mérsékelt a felmelegedés, a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget északi felén 20 fok alatti a csúcsérték, és arrafelé jóval változékonyabb az idő. A Kárpát-medencében péntek estig folytatódik a kánikula, csapadéknak is csekély az esélye.

Várható időjárás péntek estig

Napos, nagyrészt derült idő várható, helyenként lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Pénteken az északi országrészben alakulhat ki néhol zápor, zivatar. Kezdetben mérsékelt marad a légmozgás, majd napközben megélénkül a délkeleti szél, de szélerősödés csak zivatar környezetében fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 32 és 36 fok között várható.

– MTI –