Sport

2013.09.18. 07:47

Bernáth István már a világbajnokságra készül

Debrecen - Egy nyitrai ökölvívó viadalon képviselte a napokban Bernáth István és Kalucza Norbert a magyar válogatottat és a DVSC-t is egyúttal.

Debrecen - Egy nyitrai ökölvívó viadalon képviselte a napokban Bernáth István és Kalucza Norbert a magyar válogatottat és a DVSC-t is egyúttal. Bernáth, aki komoly betegségből épült fel, olyan jó erőben van, hogy a második menetre ki sem állt ellenfele, Kalucza vetélytársa pedig már a mérkőzés előtt visszalépett. Mindketten készülnek tovább az október 11-27. közötti kazahsztáni világbajnokságra.

A szlovákiai tornán Kalucza Norbert örömmel mesélte, hogy győzött. Igaz, ehhez nem kellett bokszolnia, mert a helyi öklöző a szó szoros értelmében fel sem vette a kesztyűt ellene. Erről persze Norbi tehet a legkevésbé, aki kőkeményen készült egész évben, de nyár óta különösen – illetve mégis, talán a híre félemlítette meg aktuális vetélytársát.

Bernáth István esete más. Ő kiváló első menetet bunyózott +91 kilóban, ám úgy megverte ellenfelét, hogy a második menetre nem állt ki már ellene, elég volt neki a sok bekapott ütésből.

A DVSC igazolt ökölvívója persze ezt csak egy állomásként tekinti, ami a világbajnokságra való felkészülés jegyében telik. Tudható az is, hogy a kalandos utat bejáró, 194 centis és jelenleg 110 kiló körül mozgó, 24 éves sportember, aki birkózóként, majd az ökölvívás mellett az MMA-ba is belekóstolva lépegetett előre, nemrég nagyot küzdött az egészsége visszaszerzéséért.

Édesapja idősebb Bernáth István azonban arról tájékoztatott minket, hogy fia megint remek kondícióban edz, és várja az újabb kihívásokat. A World Series Boxing versenysorozatában is van lehetősége még bunyózni, ahogyan amatőrként a magyar színeket képviselve is. Ám mint mindig, most is az egészsége a legfontosabb – tudtuk meg édesapjától –, tehát egyelőre még a tervezés időszaka zajlik nála, illetve a kemény tréningeké, s ha úgy tűnik, valóban végleg túllépett betegségén, akkor lehet teljes mellszélességgel a szerteágazó sportfeladatok felé tekinteni.

Az viszont gyakorlatilag biztosnak tekinthető, hogy a magyar válogatott szupernehézsúlyú bokszolója ismét ifjabb Bernát István lesz. Eddigi ökölvívó eredménylajstromának díszei a felnőtt magyar bajnoki cím, illetve volt második és harmadik helyezett is. Az Európai Unió bajnokságán (más nevén uniós Eb) kétszer volt már ezüstérmes. Ezek mellett a korosztályos címekről se feledkezzünk meg, illetve felnőtt (rendes) Európa-bajnokságon 5. helyezett volt két alkalommal is Bernáth, valamint a fentebb említett WSB-ben, a kazah csapat aktív tagjaként (amikor két évet kint élt), két nyert mérkőzéssel második helyet ért el együttesével abban a nemzetközi megmérettetésben. A legbecsesebb azonban talán az 53. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékverseny megnyerése volt, amelyet akkor amolyan mini világbajnokságnak is aposztrofáltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!