Huszár emléktúra a Hortobágyon

Diószegiek emlékszalagja a debrerceni zászlón
Diószegiek emlékszalagja a debrerceni zászlón - © Fotó: Szoboszlai Endre
Hortobágy – Háromnapos emlékprogramon vettek részt erdélyi és hajdú-bihari lovas és gyalogos huszárok az elmúlt hétvégén. A hortobágyi túrát a húsz éve elhunyt kiváló lovas szakembernek, néhai Hetey Sándor György őrnagy emlékkének áldozták a lovasok.

A rendezvényen több, mint száz hagyományőrző jelent meg, közöttük Erdélyből és a romániai Bihar megyéből is szép számmal érkeztek. A program július 31-én Debrecenben kezdődött, amikor megkoszorúzták a Széchenyi és Nyugati utcák sarkán lévő emléktáblát, amely az egykori híres debreceni huszárlaktanya emlékét idézi.


Családja és a hálás huszárutódok koszorúi Hetey S. György emléktáblája alatt | Fotó: Szoboszlai Endre Hetey S. György emléktáblája alatt | Fotó: Szoboszlai Endre ©

A táblánál Topor István történész tartott megemlékezést. E laktanyából indult az első világháború vérzivatarába 1914 augusztusában a Magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezred (1869-1918), mely ezred emlékét őrzi, és ruházatának másolatát viseli, a mai hajdú-bihari huszárbandérium.

Túra lóháton

Szombaton korán reggel szálkahalmi tábori szentmisével indult nap, majd lóháton és szekerekkel egész napos túrát szerveztek a résztvevőknek a hortobágyi pusztában, ahol többek között megtekintették a papegyházi Árpád-kori templomromot is, valamint sok egyéb pusztai látványosságot. Így többek között nóniusz lófajta bemutatót tartott, Szladek Róbert ménesvezető. A Hetey S. György Hortobágy Lovas Emléktúra résztvevői napközben Hortobágy-Mátán megkoszorúzták az egykori hajdú-bihari lovas vezető és szakember emléktábláját. (Hetey S. György sok éven át a Hajdú-bihari Napló külső szakírója is volt, számos cikke jelent meg a lovas tudnivalókról, hagyományőrzésről. Nevéhez fűződik a Hortobágyi Lovasnapok megálmodása is, valamint ő indította útjára a mai megyei huszárbandériumot is.)


Szálkahalmon tábori szentmise is volt | Fotó: Szoboszlai Endre Szálkahalmon tábori szentmise is volt | Fotó: Szoboszlai Endre ©

Az idei hortobágyi túra előzménye az volt, hogy a hajdú-bihari huszárbandérium 2004-től kezdődően sokat járt a mai Románia területén, ezt viszonozták 2011 tavaszán az erdélyi lovasok, akik idén is immár másodjára, örömmel jöttek el a számukra érdekes síkvidéki lovas túrára.
A nagyszabású emlékezés vasárnap reggel, a híres hortobágyi csárdában zárult, ahol Bodó Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte és értékelte az erdélyi és hazai lovasemberek közös találkozását. Majd a hajdú-bihari huszáregyesület alelnöke Juhász Imre, aki a főszervezője és lovas parancsnoka volt a túrának, valamint Csontos János egyesületi elnök köszönte meg a részvételt és búcsúzott el az erdélyi bajtársaktól.


Az égető melegben jólesett a víz a lovaknak | Fotó: Szoboszlai Endre Az égető melegben jólesett a víz a lovaknak | Fotó: Szoboszlai Endre ©

Bihar megyéből a szentjobbi és a diószegi huszárok voltak jelen a rendezvényen. A tábori szentmise után felavatták a debreceni huszárbandérium lovassági csapatzászlaját, melyre többek között a diószegi huszárok emlékszalagja is felkerült – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre sajtófelelős.