2014.03.14. 10:40
Ezt aztán jól kisütötték!
Debrecen - Rövidesen lekerülnek a polcokról a túlságosan sok transzzsírsavat tartalmazó termékek.
Debrecen - Rövidesen lekerülnek a polcokról a túlságosan sok transzzsírsavat tartalmazó termékek.
Margarinok, péksütemények, nápolyi ostyák, sőt az ismert fitneszguru egyik müzlifajtája is megtalálható az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet transzzsírsavtartalmú (tzs) ételeket felsoroló listáján. Ezek olyan termékek, amelyek tzs-tartalma meghaladja a megengedett határértéket. Az erről szóló rendelet novemberben jelent meg, ennek értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a tzs mennyisége meghaladja a 2 grammot.
– A transzzsírsavak olyan zsírsavak, amelyek közvetlenül felszívódnak a tápcsatornából, a trigliceridszintet pedig jelentősen növelik. Azért veszélyes, mert az érelmeszesedést kiváltó hatása jelentősebb, mint más zsírsavaknak – mondta el a Naplónak dr. Paragh György, a DE OEC I. számú Belgyógyászati Klinikájának igazgatója. – Sokan azt gondolják, hogy az olaj egészséges, pedig a hús olajban történő sütése során a telítetlen zsírsavakból jelentős mértékben képződhetnek transzzsírsavak. Továbbá olyan termékeknél fordulhat elő, amelyek esetében keményítik a zsírt. Ezt az eljárást a mindennapokban használt édesipari termékek előállításához alkalmazzák gyakran – tette hozzá.
A szóban forgó termékek azonban egyelőre még maradhatnak az üzletekben, miután a jogszabály egyéves türelmi időt hagyott az előre csomagolt élelmiszerekre. Legalábbis azokra, amelyeket a törvény februári életbe lépése előtt gyártottak.
HBN–SZZSL
A teljes cikk a Napló pénteki számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.