Magyarország

2008.03.28. 11:16

Kivárásra játszanak a tulajdonosok...

<p>Nyíregyháza - Befektetési célú ingatlanvásárlásnál nem árt figyelni az ügylet adóvonzatára, figyelmeztet az egyik országos hálózattal rendelkező ingatlan forgalmazó cég, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.</p>

Vajon van-e a lakáspiacon érezhető hatása az idén bevezetett adómódosításoknak? 5 év türelem - a befektetési célú vásárlásoknál?
Az adózást tekintve, alapjában nincs jelentősége annak, hogy új, újszerű, vagy használt ingatlan az adásvétel tárgya.

A szabályok változása miatt azonban már a vásárlásnál érdemes odafigyelni arra, hogy az ingatlan eladásánál kalkulálni kell majd a jövedelem 25%-ának megfizetésével, pláne, ha azt jó áron sikerül megvásárolni, és várhatóan nagy lesz az értéknövekedés öt éven belül. A befektetési célú vásárlás esetében adózási szempontból érdemes kivárni az ötéves időszak végét az értékesítéssel. Mivel az értékesítés időpontjaként az adásvételi szerződésföldhivatalhoz való beérkezését veszik alapul, mindig ezt az időpontot kell figyelembe venni az ingatlanszerzés dátumaként.

Időnként előfordul, hogy nem végleges adásvételi szerződés születik, hanem előszerződés. Az előszerződést - szemben a végleges szerződéssel, ahol 30 nap áll rendelkezésre a földhivatalhoz történő benyújtásra - nem kell a földhivatalhoz beadni. Nem árt azonban az óvatosság, mivel a szerződés nem kerül a földhivatalhoz benyújtásra, így ekkor még a vevő tulajdonjoga sem kerül bejegyzésre.

Egyébiránt bármikor, bármilyen körülmények között köthető előszerződés, leggyakrabban az új építésű ingatlanoknál alkalmazzák ezt a módszert, amíg az épület használatbavételi engedélye nincs meg.
A fizetendő adóból minden költség, amely az ingatlan megszerzéséhez köthető – hirdetések, ügyvédi munkadíj, közvetítői díj – levonható az értéknövekményből, csökkentve az adóalapot.

Ezen kívül levonhatók olyan értéknövelő beruházások költségei a kiállított számlák alapján (!), amelyek az ingatlan bővítésére, korszerűsítésére, szigetelésére, műszaki, gépészeti felújítására vonatkoznak.

Így például levonható a külső nyílászáró csere, a külső homlokzatszigetelés, fűtéskorszerűsítés, a tetőtér beépítés, emeletráépítés, stb. Ezzel szemben az esztétikai felújítások, pl. festés, mázolás, burkolat csere, medenceépítés, kertrendezés költségei még akkor sem vonhatók le, ha mindezeket a ráfordításokat számlával tudjuk igazolni.

"Az adószabályok változását a befektetési és magánvásárlásoknál egyaránt figyelembe veszik, különösen az újszerű ingatlanok értékesítése esetén, hiszen az 5 éven belüli eladás adózási szempontból kedvezőtlen az eladó számára, így az újszerű lakások körében várható a kínálat csökkenése. " - összegezte a tapasztalatokat Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!