Hortobágy hírei

2018.07.06. 15:40

Értékmentő munka a folyó mellett

Hortobágy - A fiatalok a Hortobágy biológiai sokféleségének védelméért tesznek a táborban.

Hortobágy - A fiatalok a Hortobágy biológiai sokféleségének védelméért tesznek a táborban.

Hétfőn húsz magyar és romániai fiatal verte fel sátrát az Ökotúra kempingben és vállalata, hogy egy héten keresztül önkénteskedik Hortobágy faluban és környékén, a természet védelmét szolgáló tevékenységeket vállalva.

A kezdeményezés Hortobágy község önkormányzatától származik, amely a romániai Szalacs községgel partnerségben megvalósuló „Hídtól hídig” határmenti együttműködési program keretei között valósul meg. Ennek lényege, hogy a Kilenclyukú híd alatt csordogáló folyó községhez tartozó szakaszát helyi védelem alá vonják, és annak természeti értékeit óvják, bemutassák a világörökség helyszínére látogató nagyközönség számára.

Több helyszínen is

A tábor első négy napjában az önkéntesek kenuba szállva megtisztították a hátrahagyott hulladékoktól a folyó vízfelületét és partmenti szakaszát. Igyekeztek visszaszorítani a partszakaszt a tájidegen özönnövényektől, valamint adatokat gyűjtöttek az érintett folyószakasz értékes élővilágáról.

Az értékmentő munkát színesítve ezen túl besegítettek a fiatalok a madárkórház karbantartási munkálataiba, valamint mesterséges madárélőhelyek kialakításába is bekapcsolódtak.

A szervező Bodrog Egyesület a gyakorlati tevékenységek szervezésén túl a résztvevők ismeretbővítését is fontosnak tartja, ezért igyekezett túrákon keresztül a nemzeti parkot is megismertetni, a látogatható és bemutató területek kerékpáros felkeresésével, valamint esti előadások és foglalkozások segítségével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!