Helyi közélet

2008.10.09. 11:11

Kéknyelv-betegség: fő az óvatosság!

<p>Hajdú-Bihar –Az úgynevezett kéknyelv-betegség miatt megyénkben is korlátozó intézkedéseket léptetett életbe az állategészségügyi hatóság azt követően, hogy a borsod megyei Gelej községben egy beteg szarvasmarhát találtak.</p>

 Az úgynevezett kéknyelv-betegség miatt megyénkben is korlátozó intézkedéseket léptetett életbe az állategészségügyi hatóság azt követően, hogy néhány héttel ezelőtt a borsod megyei Gelej községben egy beteg szarvasmarhát találtak. Póser Pál, megyei főállatorvos a Naplónak elmondta, hogy a juhra és a szarvasmarhára vonatkozó korlátozó intézkedések idén biztosan érvényben maradnak.
A kéknyelv-betegség a kérődzők nem fertőző vírusos eredetű betegsége, melyet az állatok, illetve az emberek vérével táplálkozó szúnyogok
terjesztenek.

Az állatoknál a betegség magas lázzal, fokozott nyálképződéssel, valamint az ajkak és a nyelv duzzadásával jár, melynek következtében a nyelv megkékül. (Innen a betegség neve.)

150 kilométeren belül
A szakembertől megtudtuk, hogy megyénk teljes területe beleesik abba a védőövezetbe, amit a geleji eset 150 kilométeres körzetében jelöltek ki, és amelyen belül a korlátozások életbe léptek.

Ennek keretében ha valaki vágóhídra akarja vinni a juhot vagy a marhát, előtte 48 órával be kell jelentenie, hogy a hatósági állatorvos igazolhassa, az állat egészséges.

Tenyészállatot pedig a korlátozás ideje alatt csak azt követően lehet értékesíteni, ha előtte a vérvétel negatív eredményt hozott. Hajdú-Biharban (ahol mintegy 200 ezer juhot és 70 ezer szarvasmarhát tartanak) idén biztosan érvényben maradnak a korlátozó intézkedések - tuduk meg a szakembertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában