Helyi közélet

2012.09.09. 18:23

Inkább összebútoroznak

Hajdú-Bihar, Magyaroszág - Főként a nagyobb lakásokat keresik az egyetemisták.

Hajdú-Bihar, Magyaroszág - Főként a nagyobb lakásokat keresik az egyetemisták.A finisébe érkezett a felsőoktatásba jelentkezők albérletrohama. Az adatokból kiderült, hogy inkább a nagyobb méretű, többszobás lakások kerültek fókuszba, amelyeket többen összeállva vettek ki a leendő hallgatók – áll a Duna House sajtóközleményében. Az ingatlaniroda összehasonlította a 2012 első féléves albérleti piac adatait az augusztusi értékekkel, amely így megmutatja, hogy a szokásos bérlakás forgalomhoz képest milyen eltéréseket hozott a felsőoktatásban szeptemberben kezdők rohama.

Közös albérlet

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a diákok egy része a kis garzonlakásokat kereste, mások többen összeállva igyekeztek nagyobb, többszobás lakást kivenni, amely így egy személyre bontva gazdaságosabb variáció. Az elemzés szerint idén feltűnően többen választották a közös albérleti megoldást, amely a 70 négyzetméternél nagyobb, többszobás lakást kínáló tulajdonosoknak kedvezett. Amíg az év első felében a 70 négyzetméternél nagyobb lakások forgalma a teljes piac 43 százalékát tették ki, addig augusztusban ez az érték 53 százalékra ugrott fel. A 70-110 négyzetméter közötti (augusztusban látványosan keresettebb) méretkategória átlagos szobaszáma 2,9 volt. Ez a szokásos piaci átlagnál, amely 2,1 nagyjából egy szobával mutat többet. Mindez nem volt hatással az épület típusának preferenciájára, ugyanis az év első felében éppúgy 22 százalék volt a panelek forgalma a téglalakások mellett, mint augusztusban. Az intenzív forgalom azonban nem volt hatással az árakra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában