Hogyan nyaralhat külföldön az elvált szülők gyermeke?

Hogyan nyaralhat külföldön az elvált szülők gyermeke?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Kiskorúak külföldre utazása esetén javasolt a hozzájáruló nyilatkozat.

Egyik olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a rokonságába tartozó 17 éves gyerek, – elvált szülők gyermeke – augusztusban az édesanyjával Romániába szeretne utazni. A lány az édesanyjával él együtt.

Ezzel összefüggésben olyan kérdések fogalmazódtak meg a hozzátartozóban amelyek más, hasonló helyzetben lévő szülők számára is érdekesek lehetnek. Az egyik, hogy az elvált szülő, (jelen esetben az édesapa) írásos beleegyezése is kell–e ehhez az utazáshoz? Előfordulhat-e hogy ennek hiányában nem engedik be a szomszédos országba a gyereket? Illetve, mivel Románia ugyan uniós tagállam, de nem tagja a schengeni övezetnek, milyen úti okmányokkal kell rendelkeznie a kiskorúnak az utazáskor?

Személyi, vagy útlevél

Dr. Hajdu Sándor, a Debreceni Járási Hivatal hivatalvezetője erre úgy válaszolt, hogy a magyar állampolgárok – az Európai Unión belüli szabad mozgás alapelvének megfelelően – vízum nélkül utazhatnak be a szomszédos Romániába. A határátlépéshez érvényes útlevél, vagy személyazonosító igazolvány szükséges. Valamennyi magyar állampolgárnak – kortól függetlenül – érvényes személyi azonosító igazolvánnyal kell rendelkeznie. Vagyis ez a 17 éves gyerek esetében rendelkezésre kell, hogy álljon.
Amennyiben az útlevél kiváltása mellett döntenek, a kiskorú gyermek útlevéligényének benyújtásakor a szülők (törvényes képviselők) együttes megjelenése szükséges. Az útlevél kiadásához egyidejűleg közös hozzájáruló nyilatkozatot kell tenni. Az egyik szülő személyes megjelenése esetében a másik szülő írásos magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata is elegendő.

Elvált szülők esetében a törvényes képviselőnek – a szülői felügyeletet gyakorlónak – a gyermek elhelyezéséről szóló eredeti jogerős bírói ítéletet be kell mutatnia.

Kell a nyilatkozat

Dr. Hajdu Sándor szerint kiskorúak külföldre utazása esetén javasolt, hogy a gyermek vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és a meglátogatni szándékozott – illetve a tranzit – ország nyelvén készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát. Hivatalos fordítás nem szükséges.

Az utazás megkezdése előtt tanácsos a Konzuli Szolgálat honlapján a célország előírásait megnézni.

A kormányhivatal gyámhivatali osztálya abban az esetben jár el, amikor valamelyik szülő nem ért egyet az utazással. Olyankor egyezség megkötésére törekszenek – közölte a Debreceni Járási Hivatal hivatalvezetője.

HBN–OCs

Címkék: , ,