Hogy övé legyen a munka

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN
Debrecen – Visszajuttatott százalékokról és kétes kölcsönökről mesélnek a bennfentesek.

Egy település csatornázására kiírt közbeszerzési pályázaton az a kivitelező kapott a bírálóktól közel negyven százalékot, aki az építkezés során a lakosságnak okozott legkisebb kellemetlenséget ígérte.

Bennfentesek szerint ez tipikusan az az eset, amikor egy konkrét cégre írják ki a közbeszerzési pályázatot A megrendelésekért folytatott versenyfutás azonban produkál még ennél kacifántosabb szituációkat is. Amikor például híre ment, hogy az egyik szomszédos ország nemzetközi tenderén hajdú-bihari vállalkozás lett a befutó, az ottani „kiskirály” emberei megjelentek a magyar cégvezető irodájában, és félreérthetetlenül közölték vele, hogy „a főnök a villájában várja”.

A Naplónak névtelenül nyilatkozó vállalkozók szerint az teljesen általános gyakorlat, hogy a beruházó a majdani kivitelezővel finanszíroztatja meg a beruházást; aki pedig erre nem hajlandó, vagy nincs rá pénze, az bizony elköszönhet a megbízástól. Más kérdés, hogy ha a generálkivitelező beleteszi a megtakarított pénzét, esetleg évekig várhat, mire viszont látja azt.

HBN-PA