Hét vonal volt, szerdától már kettő van

Kósa Lajos beszédet mond a kettes villamosvonal átadó ünnepségén
Kósa Lajos beszédet mond a kettes villamosvonal átadó ünnepségén - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Itt-ott még csikorog, de a polgármester szerint hamarosan rendben lesz a 2-es villamos.

Hihetetlen mértékben örülök annak, hogy a 2-es villamos elkészült. Ugyanakkor ha előre láttuk volna, hogy mennyi nehézséggel jár egy ilyen megépítése, kétszer is meggondoltuk volna” – ezekkel a mondatokkal kezdte a polgármester ünnepi beszédét a belvárost a Vénkerti és az Újkerti Lakótelepekkel összekötő új villamosvonal avató ünnepségén, amelyre több százan gyűltek össze. Kijelentette: „a 2-es villamos nagyon sokat fog lendíteni a város közlekedésén.

Össze-vissza

Kósa Lajos a beruházás során felmerült nehézségekről elmondta: a közbeszerzés miatt a legolcsóbb tervezőt kellett megbíznia az önkormányzatnak. „Olcsó húsnak azonban híg a leve.” Ő olyan villamosvonalat tervezett, amely 200 méterrel rövidebb volt a kelleténél.
Szintén komoly problémának bizonyult a közműkiváltás, mert főleg a 70-es években lefektetett közművek egyáltalán nem ott mentek, mint ahol azt a térkép jelezte. Ráadásul az Európai Unió szigorúan csak a villamos építését támogatta, az attól 5-5 centire végzett munkákat már nem. Pedig a polgármester szerint, ilyenkor az érintett járdák, utak, parkolók, parkok tönkremennek.

Köszönetet mondott a polgároknak az építés közben tanúsított türelemért, a kormánynak pedig azért, mert a környék helyrehozására 825 milliót adott. Ezen munkák júniusra érnek véget.

HBN-OCs


Átadták a 2-es villamost
Debrecen – Történelmi pillanat, szerda 11 óra óta utasokat is szállít Debrecen második villamosa.