Felhívás

2024.04.06. 10:43

Ismét ösztöndíjra pályázhatnak a debreceni tehetségek

A Békessy Béla-sportösztöndíjra, a Cívis Talentum ösztöndíjra és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjra várják a pályázatokat.

Haon.hu

Már lehet pályázni a Békessy Béla-sportösztöndíjra, a Cívis Talentum ösztöndíjra és a Kölcsey Ferenc ösztöndíjra. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért sportolókat, középiskolásokat, illetve a kulturális élet területén alkotókat támogatja egy éven keresztül. A pályázatok benyújtási határideje április 30 - számolt be róla a városháza. 

Békessy Béla-sportösztöndíj

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2016-ban alapította meg a Békessy Béla-sportösztöndíjat. Az ösztöndíj eddig 2 olimpiai ciklust ölelt fel, segítve ezzel a debreceni sportolók felkészülését, valamint a nemzetközi versenyeken való sikeres szereplést.

A sportösztöndíj annak a debreceni sportszervezetben versenyző egyéni vagy csapatsportágban résztvevő, amatőr vagy hivatásos felnőtt vagy legidősebb utánpótlás korosztályba tartozó sportoló támogatására adományozható, aki olimpián, paralimpián, világjátékon, világbajnokságon, világkupán vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el.

Az ösztöndíj évente legfeljebb 9 fő részére adható és egy év időtartamra szól.

A sportösztöndíj összege legfeljebb havi bruttó 250 ezer forint/fő/hó lehet.

A pályázat kötelező eleme az országos szakszövetség igazolása a konkrét eredményekről.

2023-ban 20 pályázat érkezett.

9 fő nyerte el az ösztöndíjat bruttó 93 ezer forint/hó/fő összegben:

  • Arany Attila atléta,
  • Balázs Panni karatéka,
  • Battai Sugár Katinka vívó,
  • Dobi Gergő atléta,
  • Göttlinger Dániel kerekesszékes vívó,
  • Kozák Luca atléta,
  • Osváth Richárd Sándor kerekesszékes vívó,
  • Senánszky Petra búvárúszó,
  • Szilágyi Réka atléta.

Cívis Talentum ösztöndíj

A Cívis Talentum ösztöndíj célja nemzetközi versenyeken való sikeres szerepléshez történő hozzájárulás. Az ösztöndíj adományozható olyan Debrecenben tanuló tehetséges középiskolás diáknak, aki iskolai tanulmányai mellett a humán, reál, idegen nyelvi, művészeti, informatikai területen, illetve szakképzés keretében nemzetközi tanulmányi versenyen vett részt, diáktársai számára is példamutató, kimagasló teljesítményt nyújt.

Cívis Talentum ösztöndíj évente legfeljebb 5 fő részére adható és egy év időtartamra szól.

Az ösztöndíj összege nettó 50 ezer forint/fő/hó.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent nemzetközi és hazai versenyen elért kimagasló eredmény, valamint a kiemelkedő tanulmányi átlag.

2023-ban 8 pályázat érkezett, melyek alapján 5 fő,

  • Debreczeni Csaba,
  • Fiók Nándor,
  • Oparaugo Petra,
  • Ráthonyi Levente Marcell,
  • Vámosi Bendegúz Péter részesült ösztöndíjban.

Kölcsey Ferenc-ösztöndíj

Kölcsey Ferenc-ösztöndíj adományozható a kulturális élet területén alkotó természetes személynek vagy jogi személynek, abból a célból, hogy Debrecenről szóló, a helyi polgárok identitását, városhoz kötődését erősítő értékes alkotások létrejöttét ösztönözze.

Az ösztöndíj évente egy pályamű létrehozása érdekében adható, és az ösztöndíj megosztható. A pályamű nyilvános bemutatásának időpontja az ösztöndíj elnyerését követő év április 11-e, amely időponttól az ösztöndíjas kérelmére, a polgármester döntése alapján el lehet térni.

Az ösztöndíj járulékokkal és SZJA-előleggel együtt számított bruttó összege 2,5 millió forint.

2023-ban 5 pályázat érkezett.

Nagy T. Katalin és Keserü Károly részesült az ösztöndíjban a Keserü Károly – képeim az elmúlt harminc évből című pályamű megvalósítására.

Az ösztöndíjak felhívása a www.debrecen.hu honlapon érhető el. A pályázati adatlapok letölthetőek a www.debrecen.hu honlapról.

A pályázatokat elsődlegesen elektronikusan lehet benyújtani:

Amennyiben az elektronikus úton történő benyújtás nem valósítható meg, akkor személyesen vagy postai úton a Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális Osztálya (4026 Debrecen, Kálvin tér 11. - Új Városháza) részére lehet benyújtani.

A pályázatokról további információ kérhető az (52) 517-701-es telefonszámon vagy a [email protected] email címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában