Nádudvar

2024.03.27. 11:22

Ők sportemberek, de az italok rendben voltak

Háromnapos látogatásra érkezett a testvérváros sportdelegációja, hogy megmérkőzzön a helyi focicsapattal.

Marján László

Lengyel-magyar két jóbarát – csoportkép a meccs után

Forrás: Marján László

 A 2000 óta a hajdú-bihari kisváros testvértelepüléseként is prosperáló Lublin megyei Urzędów 18 fős küldöttsége múlt szombaton érkezett meg Nádudvarra. A pénteki ebédet és vacsorát a szociális szolgáltató központban elköltő társaság aznap délután a Nádudvari Gyógyfürdő termálmedencéjében pihente ki a több mint nyolcórás utazás fáradalmait, illetve hangolódott a másnapi meccsre.
Szombat délelőtt ifjabb Fazekas István fazekasműhelyében, illetve a Nádudvari Látogatóközpontban ismerkedtek a helyi kultúrával.

A délutáni labdarúgó-mérkőzésen a piros-fehér mezes vendégek egy góldús találkozón 4–3-ra nyertek a kékmezes hazaiak ellen. Mindkét csapat jól, de tartalékos összeállításban játszott. A vendégek kapusa számos bravúrt bemutatott, míg a másik oldalon kétszer is a kapufa hárított.

A mérkőzést követően a Nádudvari Sportegyesület elnöke, a csapat edzője, Gere Csaba viccesen megjegyezte: most udvarias házigazdaként „hagyták nyerni” a vendégeket, s reméli, hogy a nyári visszavágón ők is hasonlóan engedékenyek lesznek velük szemben. Továbbá kifejtette: szívesen leigazolnák az urzędów-iak kapusát, mert nagy szerepe volt abban, hogy csapata győztesként hagyhatta el a pályát a kilencven percet követően.

Nádudvar, Urzędów, labdarúgás
A barátságos mérkőzés kezdőrúgását Maczik Erika, Nádudvar polgármestere végezte el
Forrás: Marján László

A visszavágón jobbak lesznek

Természetesen megkérdeztük a lengyel sportdelegáció vezetőjét, Rafał Tomiłot: ő miként értékelte a zöld gyepen látottakat? Nem a legjobb meccsük volt, hiszen elég tartalékosan érkeztek, mert – lévén amatőr fociról szó – sokan dolgoztak, vagy egyéb elfoglaltság miatt nem tudták magukat három napra szabaddá tenni, illetve a hosszú buszút is sokat kivett a játékosokból. Tudnak jobbat is, de azért jól érezték magukat a pályán- értékelt a csapat edzőjeként Rafał Tomiło. Ígérte, hogy hazai pályán a júliusi visszavágón erősebb összeállításban fognak majd pályára lépni.

A 18 fős delegációból mindenki először járt a Hortobágy-széli kisvárosban, de nagyon tetszik nekik a magyar vendégszeretet.

Első este megismerkedtek a Nádudvar termékcsalád „folyékony” tagjaival: kézműves sörök, tokaji borkülönlegességek és szőlő-, illetve barackpálinka került az asztalra. „Ők sportemberek és alkoholt nem fogyasztanak” - mondta és mosolygott, de azért hozzátette: rendben volt mindegyik!
Kérdeztük a válogatottakról is. A Lewandowski nevével fémjelzett lengyel gárdát jónak tartja és bízik benne, hogy kint lesznek az Európa-bajnokságon. (A beszélgetésünkkor a selejtezőkön csoportharmadikként végzett Lengyelország már túl volt a pótselejtező elődöntőjén, az Észtország elleni 5–1-es győzelmen, de még előtte a cardiff-i, Wales elleni végső ütközetnek.) Érdekes adalék: Damian Szymański a lengyel válogatott kiválósága, onnan származik, ahonnan ők jöttek, Kraśnikban született.

Nádudvar, Urzędów, labdarúgás
Kapu előtti jelent a lengyelek 16-osán belül
Forrás: Marján László

Szoboszlairól hallottak

A magyar fociról kérdezve csupán annyit tud, hogy régebben nagyon jók voltak, de már a mostaniak nem annyira jók – mondta. Megkérdeztem: a nemzeti válogatottunkat csoportelsőként a kontinensviadalra kivezető, s a Premier League-ben, a Liverpool színeiben vitézkedő Szoboszlai Dominik, vagy az elmúlt években a nemzetközi futballporondon is fel-fel bukkanó Ferencváros neve mond-e  neki valamit, de csak fejcsóválás volt a válasz. Na, de azért a csapat korábban említett kapusa már tájékozottabb volt a magyar sport terén.

Ő Szoboszlairól már hallott, továbbá a Kielce kézilabda csapatának szurkolójaként a Veszprém és a Szeged Bajnokok Ligájában szereplő gárdáit is fel tudta helyezni a sporttérképre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában