Vívás

2024.02.11. 06:30

Micsoda siker! Battai Sugár a döntőig menetelt a limai világkupán!

A debreceni kardvívó egyéni versenyben is bizonyította klasszisát.

Haon.hu

Battai Sugár a világ legjobbjai közé tartozik

Forrás: Napló-archív

A péntek sikeres csoportkör és a 64-be jutásért vívott asszó után Battai Sugár szombaton először a legjobb 32 közé kerülésért lépett pástra a Limában rendezett kard világkupán – számolt be róla a debreceni sportolónő klubja. Battai ellenfele a 6. helyen kiemelt spanyol Lucia Martin-Portugues volt, aki egy hónappal ezelőtt Tunéziában megnyerte a Grand Prix-t, de 2022-ben világkupán is diadalmaskodott Algírban. A hispán kardforgató most viszont alulmaradt, ugyanis a DEAC vívója remek teljesítménnyel 15:11-re verte őt. A következő asszót az amerikai színekben versenyző Tatiana Martin-Portugues ellen vívta Battai Sugár, és ezúttal is brillírozott, ugyanis négytusos győzelmet aratott.

Hatalmas csaták

A nyolcaddöntőben a 31 éves, csapatban olimpiai bronzérmes Jisu Yoon ellen folytatta menetelését Dávid László tanítványa, aki rendkívül nagy küzdelemben egy tussal nyert, így a legjobb nyolcba került. Itt egy újabb rutinos vívó, a görög Despina Georgiadou várt rá. A legutóbbi világbajnokság ezüstérmese gyorsan bevitt négy tust, ám Sugi innen felállva egyenlített, majd a vezetést is átvette. A két balkezes vívó asszója nagy csatát hozott. 

A 32 éves hellén többször is meglépett két tussal, de a DEAC vívója nem hagyta magát lerázni, sőt egy elképesztő sorozatot produkálva 13:10-es vezetésre tett szert, de Georgiadou feljött, majd 14:14-es állásnál feszült pillanatok következtek, végül Sugié lett az utolsó tus!

A fináléig menetelt

Az elődöntő nem úgy indult, ahogy reméltük, hiszen a 21 éves üzbég Zaynab Dayibekova elhúzott (7:2). Szerencsére Battai nem jött zavarba, ezt támasztja alá, hogy egy 6:0-s sorozattal fordított. Ezt követően főleg Dávid László tanítványának akarata érvényesült a páston, a 15:12-es győzelem után jöhetett az ukrán Olga Kharlan elleni finálé. Az aranycsata első tusát Sugi adta, ám a folytatásban Kharlan dominált, ennek köszönhetően pedig egyre nagyobb különbség alakult ki. A szünetet követően sem jött a fordulat, Kharlan végül 15:6-ra diadalmaskodott. 

Ugyan Battai Sugár a döntőben nem tudta feltenni az i-re a pontot, ettől függetlenül egy nagyon szépen csillogó ezüstéremmel gazdagodott.

Kard világkupa, Lima, női egyéni

Csoportmeccsek: Battai 3 győzelem/3 vereség

128 között: Battai–Fu (kínai) 15:11

64 között: Battai–Martin-Portugues (spanyol) 15:11

32 között: Battai–Nazlymov (amerikai) 15:11

Nyolcaddöntő: Battai–Yoon (dél-koreai) 15:14

Negyeddöntő: Battai–Georgiadou (görög) 15:14

Elődöntő: Battai–Dayibekova (üzbég) 15:12

Döntő: Battai–Kharlan (ukrán) 6:15

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában