Kosárlabda

2024.01.05. 21:03

Hatpontos győzelmet aratott a DEAC kosárlabdacsapata Kecskeméten

A Debreceni Egyetem csapatának először sikerült a szezon során két egymást követő idegenbeli bajnokit megnyerni.

Haon.hu

Forrás: DEAC

A 2023-as esztendőt egy idegenbeli sikerrel záró DEAC a Sztojan Ivkovics kinevezése óta megtáltosodó Kecskemét otthonába látogatott az új év első bajnoki mérkőzésén. Az egyetemi klub közlése szerint Andjelko Mandics két helyen is változtatott a legutóbbi kezdőn, hiszen ezúttal Garamvölgyi Ákos, Mócsán Bálint és Neuwirth Bence is ott volt a feldobásnál Edwin és Buljevic mellett. 

Nagy iramban kezdődött a találkozó, ahogyan azt várni lehetett a hazaiak a gyűrű közeléből igyekeztek érvényesülni, de Buljevics dupláival és Neuwirth hárompontosával a hajdúságiak is tartották a lépést (6-7). Tóth Barna kettő plusz egyes akciójával fordítottak a hazaiak, s percegik tartották is minimális előnyüket, ám Edwin betörését és Nuwirth újabb pontos távoliját követően a negyed második felében már ismét a DEAC járt előrébb. 

A játékrész hajrájában is felváltva estek a kosarak, melyből végül a hazaiak jöttek ki jobban, így tíz perc játék után 20-19-et mutatott az eredményjelző.

A rövid szünet után Tadics fordított egy triplával, majd Williamson és Drenovac válaszolt Lukovics kosarára, sőt, a decemberben igazolt szerb irányító második hármasa után már Ivkovics volt kénytelen időt kérni (23-29). A taktikai szünet után Mócsán is betalált kintről, s bár ezt követően nem sikerült tovább növelni a különbséget, a jól záró védelemnek hála magabiztosan tartotta előnyét a DEAC. A félidő utolsó percében Mandics kért időt, a felrajzolt figurát pedig tökéletesen végrehajtotta a csapat, s Mócsán hárompontosával kialakult az addigi legnagyobb differencia (31-41). 

Az összképbe ugyan belerondított Lukovics dudaszós középtávolija, de a cívisvárosiak így is nyolc pontos fórral mehettek az öltözőbe.

Nem csökkent a lendület a fordulás után sem

A fordulás után Drenovac büntetőivel újra tíz volt közte, ám ezt követően – egy-két véleményes játékvezetői ítélet után – megtört a DEAC lendülete, s egy 9-0-s rohanással szempillantás alatt látótávolságon kerültek a hazaiak (42-43). Tadics fújt ébresztőt egy hármassal és két egypontossal, de Wittman szinte azonnal válaszolt kintről. Edwin és Drenovac kosarai után Hőgye percei következtek, a fiatal hátvéd sorozatban két támadást is egy hárompontossal fejezett be, így kialakult az addigi legnagyobb különbség (47-58). Ivkovics kecskeméti szemszögből a legjobbkor kért időt, Wittman pedig egymaga szerzett nyolc pontot a negyed utolsó perceiben, közte két nehéz hárompontossal, így a záró felvonásra ismét nyílt volt a mérkőzés (57-62).

Karahozics közelije indította az utolsó tíz percet, melyre Buljevics egy zsákolással Edwin pedig két szép betöréssel válaszolt, némi lélegzetvételhez juttatva ezzel csapatát. Bogues kettő plusz egyes akciója után Mócsán is faulttal együtt fejezett be egy ziccert, sőt Williamson és Drenovac ajtó-ablak ziccerei után öt perccel a vége előtt karnyujtásnyira került a győzelemhez a Debreceni Egyetem (64-76). Nem adta fel a KTE hat pontot dobtak zsinórban, de mielőtt vérszemet kaphattak volna Mócsán egy elképesztően fontos triplát küldött a helyére, Williamson pedig egy szépen kijátszott támadás végén egy duplával lezárta a mérkőzést. A hátralévő időben ugyan becsülettel kapaszkodtak a hírös városiak, de Mócsánék higgadtak maradtak a büntetővonalon, így semmi sem fenyegette győzelmüket. 

Hat pontos sikerének köszönhetően a szezon során először nyert két idegenbeli mérkőzést a DEAC, melynek köszönhetően újra pozitív mérleggel állnak a pontvadászatban. Folytatás jövőhét szombaton hazai pályán, a dobogó harmadik fokán álló Szolnoki Olajbányász ellen.

Duna Aszfalt-DTHK Kecskemét – DEAC 84-90 (20-19, 13-22, 24-21, 27-28)

KECSKEMÉT: BOGUES 15/3, LUKOVICS 18, Sinik 7, Ivkovics, Karahozics 6 csere: WITTMANN 17/12, Kucsera 6/6, Tóth 5, Dramicanin 10.

vezetőedző: Ivkovics Sztojan

DEAC: EDWIN 10, Neuwirth 6/6, MÓCSÁN 19/9, Garamvölgyi, BULJEVIC 14 csere: Williamson 10, Drenovac 12, TADICS 13/9, Hőgye 6/6.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában