Vívás

2024.01.23. 14:31

Izraelből került a DEAC-hoz

Elia Glotte úgy véli, a debreceni klubnál sokat fejlődhet.

Haon.hu

A hajdúsági klub a külföldiek számára is vonzó

Forrás: DEAC-archív

A hétvégén rendezett junior kard országos bajnokságon a DEAC csapatában feltűnt egy ismeretlen név: Elia Glotte. A 17 éves lány Izraelből érkezett, de még nem tette át teljesen a székhelyét a cívisvárosba, mivel előbb be kell fejeznie a középiskolai tanulmányait. Az érettségi után azonban szeretne jelentkezni a Debreceni Egyetemre, addig marad az ingázás a két ország között. A nemzetközi versenyeken izraeli színekben indul, a magyar ob-n viszont csapatban a DEAC-ot erősítheti majd. – A tavaly Plovdivban rendezett kadet világbajnokságon találkoztam Patócs Ákos, aki Magyarországon a kardozók edzőtáborát szervezi, és ő hívott meg az augusztusban éppen Debrecenbe rendezett nemzetközi összetartásra – fogalmazott Elia Glotte. – Némi gondolkodás után úgy döntöttem, ide utazom, velem tartott az öcsém is, aki szintén vív. 

Az edzőtáborban Zsolt (Kontor Zsolt a DEAC vívóinak edzője – szerk.) egyénileg tartott nekem egy órát. Nagyon izgatott voltam, szerettem volna újat tanulni, hiszen Izraelben nem űzik ilyen magas szinten a vívást. A tábor végén megkérdeztem tőle, jöhetnék-e Debrecenbe edzeni, és erre meg is kaptam a lehetőséget, így tavaly október óta, amikor csak tudok, itt készülök. Nemrég le is igazolt a klub, amikor ez megtörtént, én voltam a világ legboldogabb embere. Hétvégén már versenyen is pástra léphettem a DEAC színeiben, hatalmas élmény volt részese lenni a magyar országos bajnokságnak, remélem, a jövőben még ennél is jobb eredményeket érünk el együtt.

Pár hónapja edzek itt, de már most rengeteget fejlődtem, köszönhetően a DEAC-nál dolgozó remek szakembereknek – tette hozzá a fiatal lány. 

Hosszú távon megéri a DEAC-ot választani 

Elia Glotte – akiről Dávid László, a DEAC vívószakosztályának vezetőedzője azt mondta, hogy nagyon harcos és jó csapatember – Ukrajnában, Odesszában született, de 13 éves korában családjával Izraelbe, Kirjat Onóba költözött, itt ismerkedett meg a sporttággal. – Életemben sokféle sportot kipróbáltam, évekig focista is voltam. Kerestem az utamat, amit akkor találtam meg, amikor elmentem a három évvel fiatalabb öcsém egyik vívóversenyére, és a közeg azonnal megfogott. 

Elég későn, tizennégy évesen kezdtem el vívni, de gyorsan fejlődtem, és már a második évemben izraeli bajnok lettem, majd a kadetok világbajnokságán a 32 közé jutottam. Nekem azonban ez nem elég, én ennél is jobb akarok lenni, ezért kész vagyok áldozatot hozni és nagyon keményen dolgozni.

Egyelőre ingázom a testvéremmel a két ország között, ami nem egyszerű, de mindketten úgy gondoljuk, hosszú távon megéri. Jelenleg még középiskolába járok, tizenkettedikes vagyok, vagyis ez az utolsó évem. A jövőt illetően nagy álmaim és terveim vannak. Szeretnék jelentkezni a Debreceni Egyetemre és tovább fejlődni a vívásban. A legnagyobb vágyam az olimpiai szereplés, ami tudom, nagyon nehéz, de hiszem, hogy nincs lehetetlen. Boldog vagyok, hogy a sorsom Debrecenbe és a DEAC-hoz vezetett. Hálával tartozom a klubnak és a vívószakosztály edzőinek, Dávid Lászlónak, Kontor Zsoltnak és Biró Dávidnak, mert nagyon sokat segítenek abban, hogy közelebb kerüljek az álmaim beteljesüléséhez – zárta Elia Glotte. 

Ha minden jól megy tehát, akkor a fiatal lány a középiskolai vizsgái után nyáron Debrecenbe költözik, és a tervek szerint vele tart a 14 éves öccse, Gleb Glotte is, aki hamarosan szintén a DEAC igazolt sportolója lesz, és egy helyi nemzetközi iskolában tanul majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában