Kézilabda

2023.12.02. 08:00

Sikeres szakmai nap a cívisvárosban

Az előadások és a workshopok mellett a DVSC Schaeffler bemutató edzését is megnézhették a résztvevők.

Haon.hu

Szilágyi Zoltán és Kudor Kitti tartotta a gyakorlati foglalkozást

Forrás: DVSC Schaeffler

Mintegy 120 szakember vett részt a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ szakmai napján Debrecenben.  Mozgásszervi prevenció az utánpótlás korú játékosok körében. Ezzel a címmel tartott látványos előadást a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének két kiváló munkatársa, Dr. Némethné Dr. Gyurcsik Zsuzsanna adjunktus és Prof. Dr. Szántó Sándor tanszékvezető – közölte a Vasutas oldala.
„Minden akadémián volt már szakmai nap ebben az évben. Ennek a sorozatnak az utolsó állomása volt a miénk, Debrecenben – mutatta be a rendezvényt Papp György, a DVSC Kézilabda Akadémia szakmai igazgatója.

A célunk az, hogy olyan témaköröket dolgozzunk fel, amik egymásra épülnek, de azért mindig másak.

Ez alapján választottunk a sportegészségügyi területről két neves szakembert, akik debreceniek és olyan témában, a mozgásszervi prevencióról tartottak előadást, amit kevésbé vizsgáltunk eddig. A résztvevők véleményét hallgatva, egyértelműnek látszik, hogy jól döntöttünk, mikor ezt a tematikát választottuk.”

dvsc-schaeffler-szilagyi-zoltan-kudor-kitti-haon-sport-hajdu-bihar-kezilabda
Sokan voltak kíváncsiak az elmleti órákra is
Forrás: DVSC Schaeffler

Három témában

Ezt követően a DVSC Schaeffler edzőpárosa, Szilágyi Zoltán és Kudor Kitti engedett bepillantást a csapat védekezési alapelveibe. A felnőtt csapat és a DVSC Kézilabda Akadémia tehetséges fiataljai az emberhátrányos szituációk kivédekezéséből adtak ízelítőt.  A délutáni szakmai beszélgetések három különböző témában zajlottak. Az akadémiai sportszakmai bemeneti követelmények mellett a sporttudományos és az erőnléti bemeneti követelményekről is szó volt. 
„A bemeneti követelmények az akadémiai rendszerben egy nagyon fontos terület – ismertette a központi tematikát Dr. Kersch Ferenc, a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ sportigazgatója. Eljutottunk oda, hogy központi kiválasztókat tudunk tartani és azt szeretnénk, hogy az első akadémiai év ne azzal teljen, hogy megpróbáljuk azonos szintre hozni a játékosokat, hanem a kvázi „preakadémiai” rendszerből már olyan gyerekeket kapjunk a kiválasztóra, akik egyrészt tudnak készülni a kiválasztó feladataira, másrészt pedig alapvetően tisztában legyenek azokkal a követelményekkel, amiket egy akadémiai rendszerbe érkező gyereknek már ismerni kell.”

A szakmai nap kísérőrendezvénye volt a 2008-2009-ben született fiatalok akadémia tornája, mely idén is színvonalas mérkőzéseket hozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában