Tenisz

2023.10.31. 11:30

A 24 éves Marozsán Fábiánt már a világsztárok is ismerik

A HSE sportolója az idei évben több nagyszerű sikert is elért.

Orosz Krisztofer

Marozsán Fábián magasra tette a lécet

Forrás: 24 Óra-archív

Marozsán Fábián májusi Carlos Alcaraz elleni győzelmére sokan felkapták a fejüket, hiszen az akkor még külföldön ismeretlen magyar fiatal simán megverte a spanyol világelsőt. Attól a pillanattól kezdve a HSE sportolójával is elkezdtek komolyabban foglalkozni világszerte. Sokan óva intették a lelkes magyarokat, várjanak még azzal, hogy sztárnak kiáltják ki. Ennek ellenére Marozsán nem lassított, s számos siker után legutóbb a Sanghajban rendezett ATP 1000-es tornán ért el fantasztikus eredményt, egészen a negyeddöntőig jutott, a világranglistán pedig már a 61. helyet foglalja el. A hazai sportág egyik legnagyobb reménysége olyan ellenfeleket győzött le, mint a 8. kiemelt Casper Ruud vagy a 13. ausztrál Alex de Minaur. 

Élete legjobb menetelése 

A HSE sportolója karrierje egyik legnagyobb sikerének nevezte a sanghaji menetelést, s a Haonnak elmondta, meglepetések érték a verseny előtt, de hamar hozzá tudott szokni a körülményekhez. – Úgy készültem a sanghaji versenyre, hogy selejtezőből kell majd kivívnom a főtáblát. Amikor megérkeztünk értesítettek, egyből főtáblás leszek. Pár napom volt így készülni, mentálisan nagyon feldobott az egész. Az időjárás is kedvezett, szerencsére sikerült megszoknom a körülményeket. A sorsolás pillanatában mondhatni örültünk, de egy 1000-es versenyen nincs könnyű meccs. Sikerült továbbjutnom, a második körben egy ausztrál srác ellen játszottam aki a 13. volt a világranglistán.

 Ő volt az esélyes, nekem annyi célom volt, hogy élvezzem. Olyannyira jól sikerült, hogy nyertem. Ezt követően mindig az szokott lenni, hogy egy bravúr után kiesik az ember, de itt is továbbmentem. Akkor tudtam, hogy biztosan kiemelt riválissal találkozok majd. Nagyon feldobott, hogy centerpályán, sok néző előtt bizonyíthatok. Voltak nehézségeim, hiszen a topjátékosok hozzászoktak már ehhez a körítéshez.

Könnyen fel tudtam venni a ritmust, és tovább is jutottam. Életem legnagyobb sikere Alcaraz legyőzése után. Hurkacz ellen azonban kissé elfáradtam, de fantasztikus utazás volt – nyilatkozta. 

Fontos az utánpótlás 

A 24 éves tehetséges teniszezőt télen a HSE igazolta le, s azóta büszkén képviseli a Hajdú-bihar vármegyei egyesületet. Portálunknak úgy fogalmazott, minél több fiatallal szeretné megszerettetni a sportágat. – Nyilván mindenki tudja, hogy nem vagyok hajdúszoboszlói, de nagyon megszerettem a közeget. 

Igyekszem megoldani, hogy minél több időt töltsek ott, de nem olyan egyszerű.

A kikapcsolódásban és a versenyekben is sokat segítenek nekem – mondta, s kiemelte: a legnagyobb öröm számára, ha minél több fiatalt lát ütőt ragadni. Szerinte fontos, hogy a gyerekek sok sportágat kipróbáljanak, s ha ebben ő is segíthet, nagy örömmel tölti el. 

A legjobb lenne 

Marozsán Fábián üstökösként robbant be a köztudatba, s immár a második számú teniszezője hazánknak. Riválisa, Fucsovics Márton (52.) egyelőre még előrébb helyezkedik el a férfiak világranglistáján. A HSE sportolójának azonban nem titkolt célja, hogy letaszítsa őt a képzeletbeli első helyről. Hangsúlyozta, nincs köztük semmiféle ellenszenv. – Marcival nincs rossz viszonyunk, de más korosztály vagyunk. Nagyon motivál, hogy én legyek Magyarország első számú teniszese. 

Most gyakran érnek sikerek, de nem lesz egyszerű feladatom. Van köztünk egy egészséges versengés, de ez kell az élsporthoz.

A legutóbbi versenyeken egyre többet beszéltünk, összességében jó a kapcsolatunk – fogalmazott. 

Marozsán Fábián végezetül elmondta, élvezi, hogy most már belőle is felkészülnek a magasabban jegyzett teniszesek, ugyanakkor ez meg is nehezíti a dolgát. A sportoló portálunk kérdésére elárulta, idén még van egy versenye Szófiában. Ezt követően egy hetet pihenni fog, majd újra elkezdi a felkészülést a következő esztendőre. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában