Vívás

2023.09.09. 07:00

Battai Sugár: „Megható, hogy példaképként tekintenek rám”

A kétszeres világbajnok vívó számára hatalmas öröm, ha egy gyermek miatta kezd el sportolni.

Bakos Attila

Battai Sugár Katinka | Forrás: Czinege Melinda

A DEAC vívója, Battai Sugár Katinka már bő egy hónapja kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. A fiatal klasszis a kardcsapattal – Márton Annával, Pusztai Lizával és Szűcs Lucával – címvédőként érkezett Milánóba, ahol megismételték a 2022-es kairói sikert. Portálunknak Sugi a vb-aranyon kívül beszélt az egyetemi tanulmányairól és többek között arról, hogy mi az ami kikapcsolódást jelent számára.

A 20 éves sportoló elmondta, néhány hét elteltével már jobban tudatosult benne, hogy ismét világbajnokok lettek, mint közvetlenül a döntő után. – Ahogy hazaértünk szinte egyből indultunk nyaralni a családdal, és akkor annyira kikapcsoltam, hogy nem is igazán foglalkoztam ezzel. Miután visszajöttünk találkoztam a barátaimmal és mindenki nagy szeretettel gratulált, talán akkor kezdtem igazán felfogni, hogy mi is történt – emlékezett vissza.

Út az olimpia felé

Battai Sugár úgy gondolja, hogy az edzésekhez, a sporthoz vagy általában az élethez való hozzáállásán nem fog változtatni az újabb vb-cím. – Legfeljebb annyit eredményezhet, hogy az elkövetkezendő versenyekre nyugodtabban, higgadtabban állhatunk oda, hiszen az olimpiai kvalifikáció szempontjából hatalmas pluszt jelent ez az arany. Illetve a siker még motiváltabbá tett bennünket, hiszen magunknak is bebizonyítottuk, hogy együtt mennyire erősek vagyunk. Már a tavalyi győzelem is nagy löketet jelentett ebből a szempontból, de a mostani különösen – fogalmazott.

haon debrecen deac vívás battai sugár katinka
A világbajnok női kardcsapat (balról): Márton Anna, Szûcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka | Forrás: MTI-archív

A magyar lányok kairói győzelme meglepetésnek számított, azonban ezúttal már címvédőkként érkeztek Milánóba. – Tudtam, hogy benne van a csapatban egy újabb nagy eredmény, de arra nem számítottam, hogy már idén megismételjük ezt a bravúrt. Főleg, hogy az ellenfeleink nagyon meg akartak minket verni. Azonban magabiztosak voltunk és talán kicsit tartottak is tőlünk – jegyezte meg, majd hozzátette, innentől kezdve már teljes mértékben az olimpia lesz a fókuszban.

A Debreceni Egyetem hallgatója

A DEAC vívója a sporton kívül is izgalmas időszakot él át, hiszen a tavaly nyári érettségijét követően már túl van első tanévén debreceni egyetemistaként. – Bevallom, többet szerettem volna a tanulással foglalkozni, mint amennyit tudtam. Sokat voltam Budapesten az edzőtáborok miatt, úgyhogy nagyon hálás vagyok az egyetemnek, mert rengeteget segítettek és nagyon rugalmasak voltak – mondta.

Sugi inkább az első félévben tapasztalhatta meg egy kicsit, hogy milyen a hallgatói élet. – Sajnos a gólyatáborban és az évnyitón nem lehettem ott, ezért izgultam is, de már az első napon nagyon nyitottak voltak a csoporttársaim. A vb után is sokan írtak, hogy majd megünnepeljük az aranyérmet, pedig a második félévben csak keveset voltam bent – tette hozzá a kardozó, aki rekreáció és életmód alapszakon tanul, de később szívesen venné az irányt a dietetika felé.

A kétszeres világbajnok elmondta, fontosak számára a tanulmányai, de már egészen kicsiként megfogalmazódott benne, hogy a sport lesz a legfontosabb az életében. 

Éreztem már általános iskolás koromban, ahogy az utánpótlás-versenyeken jöttek az eredmények, hogy nagyon szeretek vívni. Aztán gimnazistaként egyre többször behívtak a válogatottba, és akkor tudatosult bennem, hogy ezt nem lehet másképp csinálni csak úgy, ha ott vagyok minden edzésen

– emlékezett vissza.

Battai Sugár Katinka és Dávid László | Forrás: Napló-archív

Battai Sugár eredményeiben rendkívül fontos szerepet játszik edzője, Dávid László, aki a kezdetektől kíséri végig a pályafutását. – Nagyon szoros kapcsolat van közöttünk, amolyan pótapukámként tekintek rá. Kilenc éves korom óta edzek nála, és voltak olyan évek, amikor az edzőtáborok miatt szinte több időt voltunk együtt, mint a családommal. Ugyanúgy vele is megéltem a kamaszkort és most a fiatal felnőtt időszakot.

Úgy érzem, hogy nagyon jó összhang alakult ki közöttünk, ezért az edzéseken és a versenyeken is sokat segít, ha ő ott van. Nagyon sajnáltam, hogy a koronavírusos korlátozások miatt ő nem jöhetett az olimpiára. Remélem, ha most is kijutunk, akkor jövőre ott lesz velünk

– mondta. 

A sport és a zene

A DEAC vívója kihangsúlyozta, hogy nagyon stabil családi háttér van mögötte, ami hozzásegíti a kiegyensúlyozott teljesítményhez. Elárulta, gyerekként otthon a sport mellett a zene is fontos szerepet játszott az életében. 

A szüleimnek az volt a kérése felénk, hogy válasszunk egy hangszert és egy sportágat magunknak. Így jött az, hogy 6 évig tanultam zongorázni és nagyon szerettem. Szerintem a ritmusérzékemet sokat fejlesztette, és jobban rá is tudtam érezni a sport zeneiségére. Néha van időm még mostanában is egy kicsit leülni zongorázni és még mindig nagyon élvezem

– árulta el.

Nagy ritkán előfordul olyan, hogy Sugi nem versenyez vagy edz és épp nem is tanul. Ilyenkor igyekszik a családjával és a barátaival minél több időt eltölteni. – Elmegyünk kirándulni, piknikezni vagy kitalálunk egy programot, mert mostanában azt érzem magamon, hogy mindig csinálnék valamit. A nyári pihenő alatt is, ha más nem, akkor elmentünk egyet sétálni. Ezeken kívül pedig az olvasás és a zenehallgatás bármikor ki tud kapcsolni – árulta el.

Nem az ő világa

A debreceni vívó is annak a generációnak a tagja, amely a digitális világban nőtt fel, ettől függetlenül számára nem lételem, hogy mindig a kezében legyen a telefonja. – Pont nemrég beszéltük a barátommal, hogy tartunk egy teljesen telefonmentes napot, amikor egy pillanatra sem nézünk rá, hogy minél inkább ki tudjunk kapcsolódni, ami szerintem fontos. Igyekszem arra figyelni, hogy elalvás előtt már ne telefonozzak. Egyébként sem vagyok igazán aktív a közösségi médiában, nem feltétlenül érzem ezt a világot magaménak, erre lehet, hogy a sport miatt jobban oda kell majd figyelnem később – vélekedett.

Battai Sugár még csak 20 éves, de már rengeteg kisgyermek példaképként tekint rá, ami felelősséggel is jár. 

Nagyon élvezem és kifejezetten megható, amikor azt látom, hogy amit én csinálok, az másnak utat mutathat.

Igyekszem odafigyelni, hogy mit csinálok már csak azért is, mert van egy húgom és anyáék többször mondták, hogy neki én vagyok a példa. Emellett hatalmas öröm, amikor meglátogatok például egy edzőtábort, ahol utánpótlás-versenyzők vannak. Elviszem magammal az érmeimet, tartok nekik egy kis élménybeszámolót, csinálunk néhány közös fotót és jó érzés látni, hogy szeretettel fogadnak – mondta.

A vívásról szívesen beszél

A DEAC sportolója sikerei hatására nemcsak ifjú vívópalántákat látogat mostanában, hanem különböző médiumok felületein is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. – Ezt sem érzem igazán magaménak, persze jó elmondani az élményeimet, hiszen szeretek a vívásról beszélni. A szereplés azonban nem erősségem, az emberekkel való személyes találkozás már sokkal inkább – jegyezte meg.

Az ismertséggel kapcsolatban szóba került az, hogy óhatatlanul a bulvárlapokban találhatja magát az ember. Arról érdeklődtünk Sugitól, hogyan reagálna egy ilyen helyzetre. – Előfordulhat, de nem hiszem, hogy rosszul érintene, szerintem ki tudnám zárni. Sajnos fiatalabbként volt részem olyanban, hogy pletykáltak rólam vagy kiközösítettek, és az baráti szinten történt, ami sokkal közelebbi mintha a médiában jelenik meg ilyesmi – fogalmazott. Hozzátette: azt is el tudta engedni, úgy véli, egy ilyen esetben sem lenne belőle gond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában