Díj

2023.08.29. 17:42

Deri újabb díja - ezúttal a Szinkronnal nyert a debreceni fotós

Derencsényi István, a Hajdú-bihari Napló egykori fotóriportere, a Debreceni Egyetem jelenlegi fotósa nyerte el Az Év Magyar Fotója díjat a Szinkron című képével.

Haon.hu

Derencsényi István neve sokaknak ismerősen csenghet

Forrás: unideb.hu

Az M. Tóth Ildikó Sajtóközpont munkatársa egy, a hazai vizes világbajnokságon tavaly készített képével érdemelte ki a kimagasló elismerést, melyet a magyar fotográfia napja alkalmából vehetett át - olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

Mint írják, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által meghirdetett az Év Magyar Fotója – Év Magyar Fotósa nyilvános pályázati felhívásra a hazai hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nyolc kategóriában nevezhettek. Összesen 184-en regisztráltak, végül 136-an 2 809 képet töltöttek fel. A pályamunkákat hazai és külföldi fotográfiai szervezetek elismert képviselői zsűrizték.

Az Év Magyar Fotója fődíjat Derencsényi Istvánnak ítélték oda a sport kategóriában nevezett Szinkron című képéért.

szinkron-derencsenyi-istvan
A díjnyertes fotó
Forrás: Derencsényi István

Ahogyan Derencsényi Istvánt mindenki ismeri, Deri már több száz sporteseményen fotózott ország- és világszerte, fényképezett olimpiákon, világbajnokságokon, magyar bajnokikon. Vasárnap este éppen a budapesti atlétikai világbajnokságon fejezte be a munkát. Sokszor dolgozott hazai és külföldi világsztárokkal, emellett a Debreceni Egyetem munkatársa is, ahol az intézmény különböző eseményeit örökíti meg. A DEAC mérkőzésein is rendszeresen feltűnik.

– A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége pályázatára három sport témájú képet küldtem be. Még azzal együtt is, hogy szubjektív a zsűrizés, jól esik ez az elismerés, jó érzéssel tölt el – fogalmazott a fotóriporter.

derencsényi istván, díj, elismerés, szinkron
A díj
Forrás: unideb.hu

Hozzátette: a legtöbb eseményre előre készül, fejben megtervezi, mit hogyan kellene megörökíteni, ugyanakkor ha ez nem sikerül, igyekszik az adott fontos, érdekes pillanatot megragadni.

Derencsényi István előszeretettel fotóz vizes sporteseményeket, a Hortobágy pedig nagy kedvence. Munkáját korábban is több alkalommal elismerték már, például a Magyar Sportújságírók Szövetségétől Nívódíjat kapott és a Magyar Sajtófotó Pályázat elismeréseivel is büszkélkedhet. Alkotásait különböző kiállításokon rendszeresen bemutatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában