Vívás

2023.08.01. 11:25

Dávid László: Miért ne jöhetne ez össze jövőre is?

A DEAC vívószakosztályának mestere elmondta, a sok energiát felemésztő idény után a következő hetekben a pihenésé lesz a főszerep.

Haon.hu

.

Forrás: DEAC-archív

Mégis lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – ezt a magyar női kardválogatott bizonyította a milánói vb-n a hétvégén. A Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta kvartett sorrendben a lengyeleket, a görögöket, a dél-koreaiakat és a franciákat múlta felül Olaszországban, ezzel pedig 2022 után 2023-ban újra a világ legjobbja lett. Battai Sugár trénerével, Dávid Lászlóval többek között extra motivációról, valamint felejthetetlen jelenetről is beszélgetett klubja – olvasható a DEAC honlapja által közzétett interjúból. 

Dávid László, az immáron kétszeres világbajnok Battai Sugár Katinka edzője. Milyen érzés ezt hallani? 

Csodálatos, természetesen nagyon büszke vagyok rá és az egész válogatottra. A tavalyi vb-cím után többen azt mondták, hogy csak véletlenül nyertünk. Motivációt merítettünk ebből, úgy indultunk Milánóba, hogy végezzünk újra az első helyen “véletlenül”. A menetelés összes pillanata kellemes emlék számomra, ha a legszebb momentumot kellene kiválasztanom, akkor Sugi kiszálló asszójára esne a választásom, amelyet 6:3-ra nyert a francia Queroli ellen a döntőben. 

Az egyéni nem sikerült kiemelkedően Suginak, ugyanis már a legjobb hatvannégy között legyőzte őt a német Julika Funke. Mennyire kellett lelket önteni belé a korai búcsú miatt? 

Semennyire, mivel pontosan tudta, hogy az olimpia szempontjából a csapatverseny a fontosabb. Különös a helyzet, hiszen ha egy nemzeti együttes kvótát szerez, akkor három vívó is indulhat egyéniben az ötkarikás játékokon. 

Sokan állítják, hogy egy címet mindig nehezebb megvédeni, mint először megszerezni. Ezt meg tudja erősíteni? 

A verseny előtt nem az újabb aranyérem lebegett a szemünk előtt, hanem lépésről lépésre akartunk haladni. Különböző karakterek alkotják ezt a gárdát, de szerencsére mindenki egy irányba húz, remek az összhang, a lányok nagyon szeretik egymást. Pusztai Liza, Szűcs Luca és Battai Sugár korábban az utánpótlás-tornákon is szállította a szebbnél szebb eredményeket. A rutinos Márton Annát kellett beépíteni, ami sikerült, ő igazi vezére ennek a négyesnek. 

Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a női kardválogatott ott lesz a párizsi olimpián. 

Valóban a saját kezünkben van a sorsunk. A következő világkupákon a minél sikeresebb szereplés a cél, mivel a ranglistán meg szeretnénk őrizni az előkelő helyezésünket, sőt, az előrelépés ugyancsak motivál minket. Tavaly és idén az év legfontosabb versenyén remek teljesítményt nyújtottunk, ami mutatja, hogy jól sikerült a formaidőzítés. Miért ne jöhetne ez össze jövőre is? 

Sugi elmondta, eléggé kimerítő volt neki ez a szezon. Ön mennyire fáradt el az utóbbi hónapokban?

Nekem is jól fog jönni a pihenő, bár erre kevesebb időm lesz, ugyanis Osváth Ricsi augusztus végén már vk-n indul. Ettől függetlenül próbálom a szünet minden percét kihasználni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában