Salakmotor

2022.07.09. 18:51

Elmaradt a salakos bravúr

Fazekas Dennis mellé nem tudtak felnőni a csapattársak, így hetedik lett a magyar gárda.

Forrás: Boros Norbert

A páros Európa-bajnokság egyik elődöntőjének adott otthont a Nagyhalász Speedway Ring, ahol hét nemzet – Csehország, Lengyelország, Finnország, Szlovénia, Ukrajna, Lettország és Magyarország – csapata küzdött a fináléba kerülésért, amit az első három hely valamelyikének a megszerzésével lehetett kiharcolni.

A magyarokat a nagyhalászi Fazekas Dennis és a SpeedWolf Debrecen két versenyzője, Magosi Norbert valamint Kovács Roland képviselte a szombati derbin. Nagy várakozás előzte meg a viadalt hazai részről, mind a szurkolók, mind a versenyzők bizakodóak voltak az eredményt illetően. Régóta várunk már egy salakos sikerre, s most minden adottnak tűnt ahhoz, ha Magosiék tudásuk legjavát nyújtják, akkor hazai környezetben, a pálya ismeretével és a nézők buzdítása mellett végre összejöhet egy olyan eredmény, amire büszkék lehetnek a salakszóróink.

Futamgyőzelem nélkül

A Fazekas, Magosi páros az egyik legnagyobb favorit, Lettország ellen mutatkozott be a negyedik futamban. Jevgenijs Kostigovs és Olegs Mihailovs az első etapban 5–1-re kiütötte a szintén esélyesnek tartott szlovén alakulatot. Magosi meglepte a riválist, a startot követően az élre állt, s egy körig vezetett. Ezután Kostigovs megelőzte a debreceni motorost, aki ezt követően nagyot csatázott Mihailovsszal, akit végül maga mögött tudott tartani – a lettek 4–2-re diadalmaskodtak.

A következő etapban az ukránok ellen javíthattak volna a mieink, ám a magasabban jegyzett ukrán, Marko Levishynnel nem tudott mit kezdeni Fazekas, ráadásul Stanislav Melnychukkal nem tudott mit kezdeni Magosi, így újra 4–2-re kikaptak a magyarok.

A 10. etapban a sérülés miatt Vacláv Milíket nélkülöző, ennek ellenére meglepetésre nagyon jól teljesítő csehek voltak a riválisok. Az „egy sima, egy fordított” magyar forgatókönyv most sem változott, Jan Kvéch nyert, Fazekas a második, Daniel Klima a harmadik, míg Magosi végzett a negyedik pozícióban.

A folytatásban a lengyel válogatott következett, akik nagy meglepetésre gyengén kezdték a versenyt, ikszeltek a finnekkel (3–3), illetve 5–1-re kikaptak a csehektől. Csapatunkban Magosit Kovács váltotta, ám ez sem segített, bár Fazekas látványos küzdelmet vívott Wiktor Przyjemskivel, de a futamgyőzelemről lecsúszott, a vége most is 4–2 lett, mivel Bartlomiej Kowalski végzett harmadikként.

A 17. futamban a papíron leggyengébb ellenfél, Finnország ellen motoroztak a mieink. Antti Vuolas ellen nem volt ellenszere a magyaroknak, Fazekas lett a második, a visszacserélt Magosi a negyedik helyről felküzdötte magát a harmadik helyre, így 3-3-as döntetlenre végeztünk az északiak ellen.

Az utolsó próbálkozás során Szlovénia volt a rivális. A startot követően Skorja állt az élre, Fazekas és Kovács követte, ám utóbbi az utolsó körben hibázott, amit Ivacic kihasznált, így a szlovének 4-2-es sikerével ért véget az etap, s a magyarok szereplése. A csapatunkból Fazekas 10 pontot szerzett, Magosi 3 egységig jutott, míg Kovács pont nélkül zárt, a megszerzett 13 pont a 7. helyhez volt elegendő.

Lett, cseh és lengyel öröm

A nagyhalászi versenyt végül Lettország diadalával zárult, a csehek végeztek a második helyen, s a lengyel fiatalok a remek hajrájuknak köszönhetően odaértek a dobogó harmadik fokára, így ez a hármas jutott a dániai döntőbe.

A páros Eb másik elődöntőjének július 23-án, a franciaországi Macon ad otthont, ahol a címvédő franciák, a britek, az olaszok, a hollandok, a norvégok, a svédek és egy úgynevezett „vegyes csapat” küzd a fináléba kerülésért. A döntőt augusztus 27-én, a dániai Slangerupban rendezik

Boros Norbert

Végeredmény: 1. Lettország 25 pont (Jevgenijs Kostigovs 14, Olegs Mihailovs 11), 2. Csehország 23 (Jan Kvéch 14, Daniel Klima 9, Matouš Kamenik 0), 3. Lengyelország 18 (Wiktor Przyjemski 11, Bartlomiej Kowalski 5, Kacper Pludra 2), 4. Ukrajna 17 (Marko Levishyn 15, Vitalii Lysak 1, Stanislav Melnychuk 1), 5. Finnország 15 (Antti Vuolas 14, Niklas Sayriö 1), 6. Szlovénia 15 (Nick Skorja 9, Matic Ivacic 6), 7. Magyarország 13 (Fazekas Dennis 10, Magosi Norbert 3, Kovács Roland 0).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában