Toronyugrás, ahogy ritkán látjuk

2022.03.22. 12:38

Nívódíjjal jutalmazták Derencsényi Istvánt

A kiváló sport fotóriporter igyekszik különleges szemszögből bemutatni a sportot és a versenyzőket.

Forrás: Cseh Péter/MSÚSZ

Nívódíjjal tüntette ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Derencsényi Istvánt, a Hajdú-bihari Napló korábbi fotóriporterét. Hajdani kiváló kollégánk a sziklaugrás félelmetes pillanatát megörökítő képéért kapta az elismerést, melyet hétfőn vehetett át a sportújságírók nyíregyházi kongresszusán.

Forrás: Cseh Péter/MSÚSZ

– A kép Abu-Dzabiban készült a toronyugró világbajnokságon. Talán azért figyelemre méltó, mert egy különleges pillanatot ábrázol olyan szögből, amiből nem igazán fényképezték még ezt a sportágat, maximum a tv kamerája mutatta még így az indulókat. A sportoló a fotón felső pozícióból van lefényképezve ugrás közben, látszik az arcán, hogy ordít, a jobbkeze a mellkasán, a másikkal a fejét támasztja, az izmai pedig összerándulnak – ismertette lapunknak Derencsényi István.

Forrás: Derencsényi István-archív

A kiváló fotós elmondta, mivel közel állnak a szívéhez a vizes sportok, örömmel vesz részt minden ilyen eseményen, tavaly is több FINA (Nemzetközi Úszószövetség) rendezvényen volt szerencséje dolgozni. Amúgy is emlékezetes esztendő volt számára a 2021-es, hiszen a koronavírus-járvány miatti intézkedések közepette nem volt egyszerű dolgozni.

 

– Nagy megtiszteltetés és egy visszajelzés is ez a díj, mert egy olyan közösség tagjai ismeri el a munkámat, akik ebben dolgoznak.

A sportfotózás összetett műfaj, sok mindennek kell megfelelni: jó riporternek kell lenni, jó reflexekkel kell rendelkezni, mert az adott pillanat nem ismételhető már meg.

Ismerni kell a sportágat és magát a sportolót is, hiszen például egy jobbkezes kézilabdázót nem érdemes úgy fotózni, hogy a jobb karja közben kitakarja az arcát. De figyelni kell rá mi legyen a háttere a fotónak, egy olimpián készült képnél szerencsés ha látszik a felirat, vagy az ötkarika. Idén számomra a fő esemény a budapesti vizes világbajnokság, de előtte ott leszek majd a debreceni felnőtt úszó országos bajnokságon is – nyilatkozta.

 

MSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában