torna

2021.10.10. 10:19

UTE-arany, aminek Debrecenben is nagyon örülnek

A 16 esztendős Szilágyi Nikolett berobbant a hazai torna élmezőnyébe. 

Fotó: Antal Mária-archív

Ragyogó debreceni siker született a tornász országos bajnokságon: Szilágyi Nikolett magyar bajnok lett gerendán, összetettben és talajon pedig ezüstérmet szerzett a budapesti Központi Tornacsarnokban megrendezett viadalon. A mindössze 16 esztendős tehetségnek ez volt az első felnőtt bajnoki versenye, s az említett érmek mellett korláton ötödik, míg ugrásban hatodik helyezést ért el. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az UTE színeiben szereplő versenyzőnek mi köze a cívisvároshoz? Nos, Nikolett Debrecenben született, s a torna alapjait is a hajdúsági városban sajátította el, ezért nem meglepő, hogy a nevelőedzője, Antal Mária rendkívül büszke egykori tanítványára, akinek folyamatosan figyelemmel kíséri pályafutását.

Fotó: Antal Mária-archív

Sajnos mennie kellett

Szilágyi Nikolett nevelődezőjével, Antal Máriával | Fotó: Antal Mária-archív

– Elmondhatatlanul boldog és büszke vagyok arra, amit Niki elért. Elsőéves felnőttként rögtön ezüstérmet szerezni összetettben, illetve bajnoki címet begyűjteni gerendán hatalmas dolog. Összetettben jó pontszámot ért el, mindössze 5 századdal maradt le a győztes Böczögő Dorinától. Külön öröm számomra, hogy azt a gyakorlatot, amivel felnőtt bajnoki címet szerzett gerendán, a helyszínen szurkolhattam végig. Ismerve Niki tehetségét és szorgalmát, várható volt tőle egy jó eredmény, de ilyen kiugró sikerben még én is csak titkon reménykedtem – mondta lelkesen a Hajdú Online-nak Antal Mária, a Debrecenben nagy elismerésnek örvendő tornaedző. De vajon nem érzett egy kis csalódottságot, hogy a versenyző nem az ő tanítványaként, s nem cívisvárosi színekben lett magyar bajnok? – Ezt a kérdést már feldolgoztam magamban korábban. Akkor volt bennem rossz érzés, amikor átengedtem Békéscsabára. Anno a szövetség regionális bázisokat alakított ki az ország területén, s a tehetségeket oda összpontosították. Mivel hozzánk Békéscsaba volt a legközelebb, így Niki a Viharsarokba költözött ahol a nagymama segített be. Ezt a váltást nehéz volt megélnem. Niki anyukájának is voltam az edzője, alig várta, hogy a kislányát hozzám hozhassa, s 4 évesen hozzám járt a kicsi leányzó. Már gyerekként nagyon céltudatos, fegyelmezett volt, s ez emelte ki a többi tehetséges kislány közül. Szerencsére nagyon jó versenyzőalkat, kiemelkedő a koncentrációs képessége. Az első nagy sikere a diákolimpiai aranyérem volt. Amikor a szövetség a bázisok kialakítása mellett döntött, akkor tudtam, hogy Nikinek mennie kell. Úgy gondoltam, ha már nem tudom tovább segíteni az előrelépését, akkor nem szabad gátolnom. A debreceni lehetőségek – a megfelelő létesítmények hiánya miatt – csak az alapszint elsajátításához volt elegendő, így az szolgálta Niki fejlődését, hogy Békéscsabán folytatta. Az már más kérdés, hogy azóta sok minden változott Békésben is, és Niki a fővárosba, az UTE csapatához igazolt az edzőjével.

Fotó: Antal Mária-archív

Következő lépés: vébé

A sikeres bajnokság után jött az újabb fantasztikus hír: az október 18-24. között Japánban megrendezendő világbajnokságon a hölgyeknél Kovács Zsófia, Székely Zója és Bácskay Csenge mellett Szilágyi Nikolett képviseli hazánkat. – Niki a legutolsó négy nemzetközi versenyen mutatott teljesítményével vívta ki a csapatba kerülést. A szövetségi kapitány elmondása szerint a két legerősebb számában, gerendán és talajon kap lehetőséget a vébén. Amennyiben több rutint szerez a világversenyeken, egyre jobb lesz, s biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb, gerendán nemzetközi szinten is képes lesz kiemelkedő produkcióra – tekintett a jövőbe a tréner, aki elárulta, Nikinek már gyerekként az volt a célja, hogy egyszer olimpián indulhasson. Most úgy tűnik, jó úton jár a céljai megvalósításához.

Antal Mária elmondta, jelenleg a Galaxis Torna Fit SE-nél gyerekeknek, míg a DEAC-nál 16 éven felüli lányoknak tart edzéseket, s a tanítványai közül 6 tornászt tart kiemelkedően tehetségesnek, nekik hetente 4-5 alkalommal két-három órás gyakorlásokat tart.

Boros Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában