fotókkal

2021.08.17. 15:24

Új távlatokat nyithat a debreceni discgolf-pálya

A kialakításnál igyekeztek kihasználni a terepviszonyokat is.

Tócóskerti Disc Golf Park avatóünnepség

Fotó: Kovács Péter

Remélhetőleg újabb sportág veti meg végleg a lábát Debrecenben: discgolf-parkot avattak múlt szombaton a Tócóskertben. A Debreceni Frizbi Sportegyesület hosszú előkészítésének és tervezésének gyümölcse a Margit téri park közepén kialakított négykosaras pálya.

A Tócóskerti Disc Golf Park ünnepélyes avatóján Fodor László, a 14 éve működő Debreceni Frizbi Sportegyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy a pálya évekig fogja szolgálni a lakosok és a versenyzők felkészülését, szórakozását.

– Az egyesületben eleinte csak az ultimate frizbivel, a frizbisportok csapatváltozatával foglalkoztunk, a disc golf számunkra sokáig csak kiegészítő sport volt, amelyet alkalmanként, táborokban vagy edzéseken vettünk elő, hogy színesítsük a játékosaink programját. Nagyjából egy évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy állandó pályát építenénk. Elkezdtük keresni a megfelelő helyszínt, végül sok egyeztetést és engedélyeztetést követően a Tócóskertre esett a választás. Több cég és magánszemély is segített, mindenkinek köszönjük a támogatását, ez az összefogás teljesen összhangban volt a frizbisportok szellemiségével – mondta az elnök.

A parkban négy kosarat telepítettek, a kialakításnál ügyeltek rá, hogy a kezdők számára is teljesíthető legyen, de azért ne csak sík területen kelljen dobni, hanem természetes akadályok is nehezítsék a játékosok dolgát. Két pálya rövid távú: ezeknél nagyjából 60 méteres távolság a kiindulóponttól a kosárig, és van két nehezebb, 120 méter fölötti kialakítású is. A kosarakat Észtországból szerezte be az egyesület, mely a megközelítőleg félmillió forintos beruházás jelentős hányadát tette ki.

Az egyesület két évvel ezelőtt kezdett disc golffal foglalkozni, az első saját rendezésű versenyét a Vekeri-tónál tartotta a szakosztály, tavaly pedig már négy megmérettetés házigazdája volt a klub. Arról, hogy pontosan mi is a disc golf, Tóth Péter szakosztályvezető beszélt az összegyűlt érdeklődőknek.

„Ahogy a nevében is benne van, leginkább a golfhoz hasonlít, csak ezt ütő és labda helyett korongokkal játsszuk, azokat próbáljuk meg bejuttatni a telepített kosarakba. A lényeg, hogy ezt mennyi dobásból sikerül teljesíteni.”

Leginkább 3 felé lehet osztani a korongokat: a közelre dobható putterekre, a középtávra használt midrange-ekre, valamint a nagy távolságoknál hasznos driverekre, amelyek kifejezetten nehezen irányíthatóak, nagy tapasztalatot igényelnek – hangsúlyozta Tóth Péter.

Balról: Fodor László elnök és Tóth Péter szakosztályvezető | Fotó: Kovács Péter

Almási Dávid, az egyesület alelnöke és játékosa másfél éve disc golfozik. A több nemzetközi versenyen is szép eredményeket produkáló sportoló szerint a park új távlatokat nyithat a debreceni discgolf-életben. – Megkönnyíti az edzéseinket, mert a gyakorlás legmacerásabb része talán az volt, hogy minden alkalom előtt ki kellett választani a kosarak helyét. Számomra ez teljesen hazai pálya, hiszen öt percre lakom, így szinte bármikor tudok jönni gyakorolni a szabadidőmben. A kialakítás két délutánt vett igénybe, a terepviszonyokat próbáltuk minél változatosabban kihasználni, illetve úgy telepíteni a kosarakat, hogy a kiindulópontok módosításával variálni lehessen a pályát – ismertette Almási Dávid.

Almási Dávid | Fotó: Kovács Péter

Az avatóünnepség végén az érdeklődők egy rögtönzött miniversenyen próbálhatták ki a pályarendszert. Az egyesület ezúttal is szemétszedési akcióval kötötte össze a versengést, a játékosok kis vödrökkel felszerelve játszották végig a pályát, és közben meg is tisztították a területet a hulladéktól.

Az új pálya már most sokat segíthet felkészülni az augusztus 27-29. között megrendezett országos bajnokságra. A versenyt a Debreceni Frizbi Sportegyesület szervezi, a helyszín a Vekeri-tó lesz majd.

MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában