salakmotor

2021.08.21. 21:01

A salakmotoros GP-s tagságért szálltak harcba a vaspapucsosok Szlovákiában

Nemcsak a riválisok, a pálya talaja is nagy küzdelemre kényszerítette a zsarnovicai Grand Prix Challenge részvevőit.

Fotó: Jarek Pabijan-archív

A jövő évi salakmotoros GP-s tagságért, azaz a dobogós helyekért szállt harcba 16 vaspapucsos szombaton kora délután Szlovákiában. Bár az igazat megvallva a tartalék sorból előre lépő Jakub Valkovicnak semmi esélye nem volt a kvalifikációra, mivel a fiatal szlovák motoros csak azért került képbe, mert az orosz Szergej Logacsev koronavírus tesztje pozitív lett a közelmúltban, ezért karanténba kényszerült, s nem a challenge mezőnyébe.

„Tankcsapdás” pálya

A Grand Prix Challenge-ek történetében a zsarnovicai Városi Sportstadion volt a 17. helyszín. A rendező egyesület a klub történetének legfontosabb versenyének aposztrofálta a viadalt, amin a pandémiás helyzet miatt hozott helyi jogszabályok miatt csak félig telhettek meg a lelátók. Kiegyensúlyozottnak tűnt a mezőny, sokan számítottak esélyesnek a továbbjutást illetően, éppen ezért nagy csatákat, izgalmas futamokat várt a publikum. Sajnos az izgalmak az esetek túlnyomó többségében csak az első befordulóig tartottak, ezt követően tisztes távolságból követték egymást a pilóták. A legnagyobb feszültséget az okozta, hogy a verseny előrehaladtával főként a depó felőli kanyarban olyan mély gödrök alakultak ki, amelyek rendkívül balesetveszélyessé tették a versenyzést. A felszakadozott salakos oválon a versenyzők számára sokszor az volt az elsődleges feladat, hogy motoron tudjanak maradni, s nem pedig a pozíciózás. Éppen ezért a jó start nagyon sok esetben aranyat ért.

Nem volt egyszerű dolguk a versenyzőknek, Patryk Dudek az élen | Fotó: Jarek Pabijan-archív

Különfutam az első helyért

A keresztbeverésekkel tarkított verseny végjátékig úgy tűnt, hogy a lengyelek kiválósága, Janusz Kolodziej újra a GP tagja lehet, ám a polák motoros az utolsó futamában lenullázott, s így bebukta a dobogós helyezést. Kolodziej számára külön fájó lehet, hogy a záró etapjában olyan versenyzők végeztek előtte és ütötték el a sikertől, akik nem jutottak tovább. A német Martin Smolinski is remekül, két futamgyőzelemmel kezdett, ám a derbi végére „elfogyott” (egy második és két harmadik pozíció), így ő is lecsúszott a dobogóról. Viszont remekül hajrázott a jelenleg is a Grand Prix-ban motorozó ausztrál, Max Fricke, aki két futamgyőzelemmel zárt, és így 12 pontot szerezve különfutamot vívhatott az első helyért a lengyel Pawel Przedpelskivel. Csak érdekességképpen: a 26 éves polák a nagyhalászi selejtezőben különfutamban elért győzelemmel harcolta ki a challenge-be jutást. Most is jól bírta idegekkel a lengyel, a zsarnovicai szétmotorozást ugyancsak megnyerte, így első helyen jutott a 2022-es GP-be. Przedpelski és Frick mellett a korábbi, 2017-es világbajnoki ezüstérmes, Patryk Dudek örülhetett a végeredménynek, hiszen 11 pontja a 3. helyhez volt elegendő. Dudek egyéves kihagyás után lesz újra részese a salakos elit küzdelemsorozatának, s ez lesz ott az ötödik idénye.

A boldog dobogók (balról): Max Fricke, Pawel Przedpelski és Patryk Dudek | Fotó: Jarek Pabijan-archív

Magasan volt a léc

A vert mezőnyben olyan versenyzők végeztek, mint a korábbi világbajnok ausztrál Chris Holder (8. lett), a jelenlegi GP-menő Robert Lambert (13.), vagy a nagyhalászi kvalifikáció győztese, a szintén ausztrál Rohan Tungate (15.), aki ráadásul kétszer bukott. A pénteki Debrecen Nagydíj 4. helyezettje, a lett Jevgenijs Kostigovs nem okozott csalódást, sőt a 8 ponttal elért 9. helyezése igencsak dicséretes produkció.

A versenyt a helyszínen tekintette meg Zbigniew Boniek, a lengyel labdarúgó-válogatott és a Juventus egykori sztárja. A Lengyel Labdarúgó Szövetség egykori elnöke közismerten rajong a salakmotorozásért, ezért annyira nem volt meglepő, hogy Zsarnovicán szorított a honfitársai sikeréért.

BN

Végeredmény

1. Pawel Przedpelski (Lengyelország) 12+3 pont,

2. Max Fricke (Ausztrália) 12+2,

3. Patryk Dudek (Lengyelország) 11,

4. Janusz Kolodziej (Lengyelország) 10,

5. Martin Smolinski (Németország) 10,

6. Andzejs Lebedevs (Lettország) 9.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában