kosárlabda

2021.08.27. 21:34

3x3: nagy csaták, parázs küzdelmek, elvéreztek a honi fiúk

Izgalmasabb aligha lehetett volna a péntek, és még csak most jön a java.

Fotó: Molnár Péter

Az első napok viszontagságai (eső, szél, áramszünet, koronavírus) után érdekes volt pénteken úgy kilátogatni a Nagytemplom elé a 3X3-as U18-as világbajnokság utolsó csoportmérkőzéses napjára, hogy picit fázott csak az ember, picit csapkodott csak az eső, de egyébként semmire sem lehetett panasza. A mérkőzések színvonala pazar, a hangulat kiváló, joggal gondolhatták a nézők, hogy mi lesz itt szombaton és vasárnap, mikor jönnek a torna helyosztói, sőt bekapcsolódik a programsorozatba a World Tour is, ahol bizony várhatók európai sztárok a pályára.

– Sok olyan kosárlabdázót is láthatunk Debrecen főterén a hétvégén, akik az idei tokiói olimpián érmet szereztek – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak Becsky István, a szervezőbizottság elnöke. Persze, csak ha az időjárás is úgy gondolja, ha nem lesz kegyes a résztvevőkhöz (nagy eső lesz), akkor beviszik a rendezvényt az Oláh Gábor utcai sportcsarnokba.

– Fontos ez az állomás, ez a megmérettetés a World Tour sorozat résztvevőinek, éppen ezért izgalmas, nagy csatákra van kilátás – tette hozzá. Van rá ígéret, hogy megtiszteli a rendezvényt Andrej Kirilenko, aki jelenleg az Orosz Kosárlabda Szövetség megbízottja, nem mellesleg több mint nyolcszáz NBA-meccsen lépett pályára. 2001-ben Kirilenko csatlakozott a Utah Jazz gárdájához, 1999-ben összesítésben huszonnegyedikként draftolta őt a klub, így ő lett az első orosz játékos, aki a draft első körében lett kiválasztva, és a legfiatalabb európai játékos is.

A negyeddöntők következnek szombaton

Mindezek előtt szombaton már délelőtt 10 óra 15 perctől elkezdődnek a küzdelmek, akkor még azonban a legfiatalabbaké a főszerep, kezdődnek az U18-as vb hely­osztói. Az első összecsapáson ráadásul a magyar lányokon a sor, hogy bejussanak a legjobb négy közé, ellenfelük Oroszország lesz. Aztán USA–Észtország, Egyiptom–Kazahsztán, Ukrajna–Fehéroroszország negyeddöntők következnek a hölgyeknél. Majd egy rövid szünet után, 11 óra 5 perctől már az uraké a terep, hogy eldöntsék, mely válogatottak lehetnek majd ott a vasárnapi elődöntőkben.

Az csütörtök este eldőlt, hogy a magyar U18-as női válogatott továbbjutott a csoportjából, a fiúkra azonban még péntek este várt két küzdelem, először a Dominikai Köztársaság ellen, majd az oroszok ellen. A péntek este előtt a srácok egy győzelmet tudhattak magukénak: megverték Mongóliát 16–14-re, viszont Litvániától kikaptunk 20–15-re. De minden nyitott volt a csoportmeccsek zárónapjára. Amikor a Dominikai Köztársaság legyőzte Litvániát, Mongólia pedig az oroszokat, akkor lett még inkább szoros és kiszámíthatatlan a csoportunk, de sajnos mi 15–7-re kikaptunk a dominikaiaktól, így az biztos volt, hogy amennyiben a litvánok legyőzik a mongolokat, mi búcsúzunk, legyőzték, így már nem számított a magyar-orosz (13–15).

Palánki István

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/sport/helyi-sport/3x3-amerikat-sikerult-elkerulnunk-csoportelsok-a-lanyok-5588915/

https://haon.hu/sport/helyi-sport/elrajtolt-a-ferfivalogatott-is-a-3x3-as-veben-eddig-egy-vereseg-es-egy-gyozelem-a-merleguk-5585825/

https://haon.hu/sport/helyi-sport/bonyodalmak-utan-magyar-gyozelem-az-3x3-as-vebe-elso-napjan-5582117/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában