atlétika

2021.07.22. 15:29

Koroknai Máté a tökéletes egyensúly megtalálására törekszik

Koroknai Mátén edzője „húzza be a kéziféket”, hogy ne terhelje túl magát.

Budapest 20200913 Atltika 2020 Szuperliga dnt Fot Trk Attila Nemzeti Sport Koroknai Mt

Fotó: MW-archív

Szinte a kvótaszerzési határidő utolsó napján derült ki, hogy Koroknai Máté, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola sportolója is képviselheti Magyarországot a tokiói olimpián. A 400 gátas atléta gyerekkori álma valósult meg azzal, hogy részt vehet az ötkarikás játékokon, de túl sok ideje nem volt ünnepelni, hiszen készülnie kellett a megmérettetésre.

A tréningekről és a várakozásairól beszélt a Hajdú-bihari Naplónak a 400 gátas atléta, aki hétfőn utazott Japánba. – Jól érzem magam, az edzések is rendben voltak. Az igazság az, hogy nem szeretem a hosszú repülőutakat, inkább amiatt volt bennem egy kis feszültség, 5 óra volt az út Dubaiba, onnan pedig még 10 óra Tokióba. Szerencsére mind a két járaton volt elég hely, így tudtunk aludni. A verseny miatt még nincs bennem drukk, majd talán ahogy közeledik az időpont – mondta.

Sok verseny

A cívisvárosi sportoló elárulta, hogy a szezon eddigi részében a futamok végére általában elfáradt, így volt ez a legutóbbi megmérettetésén, a Gyulai István Memorialon is. – Sokat versenyeztünk, így ez kicsit az edzés rovására ment. Előfordult olyan hét is, amikor három versenyen is részt vettem. Szerencsére az elmúlt időszakban viszont kicsit be tudtuk pótolni a tréningeket, a sprintekre helyeztük a hangsúlyt, ezzel próbáltuk kitolni a savasodást – mondta, majd hozzátette, hogy természetesen nem hanyagolták el közben a kondizást és a gyógytornát sem.

Patikamérleggel adagolt edzések

Koroknai Mátét sajnos nem kerülték el a sérülések a karrierje során, éppen ezért felkészülés közben is fokozott figyelmet fordít a megelőzésre. – Egy nagyon jó gyógytornásszal, Halmos Edittel dolgozunk együtt, aki sok mindent megtanított a legutóbbi rehabilitációm során, azokat a gyakorlatokat a mai napig csinálom. Nagyjából két hónapja már minden éjjel úgy alszok, hogy bekenem a lábam egy speciális krémmel és be is tekerem. Ha néha fáj is kicsit, ezekkel a módszerekkel igyekszem szinten tartani és óvni, ahogy csak lehet – avatott be minket a részletekbe, majd hozzátette, hogy az edzője is fokozottan figyel a terhelésre. – Én nagyon szívesen dolgoznék sokat, de szerencsére az trénerem behúzza rajtam a kéziféket és – ahogy ő szokta mondani – patikamérleggel adagolja nekem a gyakorlatokat, hogy ne legyen túl sok. Próbálgatjuk, hogy hol van a határ, igyekszünk megtalálni az egyensúlyt, hogy minél többet tudjak kihozni magamból, de ne legyen túl sok – mondta.

A debreceni atléta a három és fél éves egyesült államokbeli egyetemi tanulmányai során hozzászokott az időeltolódás utáni versenyzéshez. Tapasztalatai alapján egy hét kell ahhoz, hogy átálljon a szervezet a helyi ritmusra. A 400 gátas – ahogy már említettük – hétfőn érkezett Japánba, aztán 1-2 napos pihenőt követően csütörtöktől hétfőig még lesz néhány kemény edzése, utána viszont kicsit könnyítenek a tempón, hogy a pénteki előfutamra teljesen friss legyen.

Pozitívan kell hozzáállni

Az atlétáink először egy akklimatizációs táborba kerülnek, és később foglalják el szállásukat Tokióban. Mind a két helyszínen rendkívül szigorú szabályokat kell betartaniuk a járványügyi korlátozások miatt, de Koroknai Máté a lehető legpozitívabban áll ehhez a kérdéshez is. – Nem szabad ezen fennakadni. Ez most sajnos így alakult, muszáj lesz együtt élni ezekkel a szabályokkal, de így is ki kell hozzuk belőle a maximumot – fogalmazott a cívisvárosi futó, aki jövő héten pénteken, magyar idő szerint hajnal 4 óra körül áll majd rajthoz a 400 méter férfi gát előfutamában.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában