fotókkal

2021.07.13. 18:50

Kókai Dávid: Senánszky Petrával kapcsolatban tényleg nehéz jelzőket találni

A Debreceni Búvárklub elnöke elmondta, az érmek mellett legalább annyira fontos volt, hogy kvótákat szereztek a 2020-es világjátékokra.

Fotó: Molnár Péter

Kiválóan szerepeltek a debreceni uszonyosúszók a múlt héten Tomszkban megrendezett felnőtt világbajnokságon.

Kókai Dávid tanítványai négy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel tértek haza Oroszországból, amely azt is jelentette, hogy 5 egyéni és 1 váltó versenyszámban kvalifikáltak a jövő évi világjátékokra. A világbajnokságról és az eredményekről Kókai Dávidot és Senánszky Petrát kérdezte a Hajdú-bihari Napló.

– A felnőtt világbajnokságon nemcsak az időeredményekért és az érmekért úsztunk, hanem a világjátékok kvalifikációs helyeiért – hangsúlyozta Kókai Dávid csapatvezető, egyben a Debreceni Búvárklub elnöke és egyik edzője. – Ha a debreceni különítményt nézem, akkor teljesen elégedett vagyok, hiszen egyéni kvótát szerzett Senánszky Petra, Szabó Anita és Holoda Péter, de Suba Sárának is minden esélye megvan arra, hogy a váltóval szerzett kvóta jogán ő is világjátékok-résztvevő legyen.

„Már sok helyen leírtam és elmondtam azt, hogy Petrával kapcsolatban tényleg nehéz jelzőket találni. Nemcsak az eredményei miatt mondom, hanem azért, ahogy a 2017-es év utáni gödörből meg tudott újulni. Nagyon büszke vagyok rá, és abban is száz százalékig biztos vagyok, hogy a következő évben a mostani időeredményein még tovább fog majd faragni”

– bizakodott Kókai.

A szakember Holoda Péter értékelésénél megjegyezte, mivel később érkezett a helyszínre, az átállás problémákat okozott nála az első versenynapon, a váltóban viszont már ő is nagyon odatette magát, jóval jobbat úszott, mint előtte egyéniben. Szabó Anitáról elmondta, ismerve az elmúlt két évét, a profilváltás után a 400 méteres felszíni úszásban szerzett világjátékok-kvóta és az új országos csúcs remek eredmény.

– Suba Sára a váltókban kimagaslóan szerepelt, egyéni számokban pedig nagyon sokat tanult. Egy juniorkorú versenyzőről van szó, aki egy éve került ide hozzánk, egy teljesen más környezetben kellett teljesen új emberré válnia, nagyon jó úton jár ebben a folyamatban. Én bízom benne, hogy most olyan tapasztalatokat szerzett, amik a következő 2-3 évben üstökösként tudják majd kilőni, mert minden adottsága megvan hozzá. Pázmányi Sándor az a fajta sportoló, aki a munkából, a beletett energiából, a tudatosságából építkezett egész pályafutása során. Leültünk februárban, megbeszéltük, hogy amit eddig csináltunk, azon drasztikusan változtatni kell. Áttért a hosszabb versenyszámokra, és ez a váltás bejött. A felnőtt világbajnokságon felszabadultan versenyzett, kijárt neki az ezüstérem. Sokat és jól dolgoztak a versenyzőim, de ezekhez az eredményekhez a munka és a tehetség mellett nagyban kellett az is, amilyen edzéskörülményeket a várostól és a Debreceni Sportcentrumtól kaptunk.

„Ez világszinten is egyedülálló dolog, nagyon hálásak vagyunk a segítségért, amit az eredményeinkkel igyekeztünk meghálálni”

– nyilatkozta Kókai Dávid.

Örök élmény

Senánszky Petra egy szám kivételével nyert, ahol elindult, de a sormintából kilógó 4×100 m-es női felszíni váltó eredményével is elégedett lehet, hiszen a negyedik hely kvótát jelentett a világjátékokra.

– A vb egy kicsit nehezebb volt, mint amire számítottam, pedig nagyon vártam már, hiszen a vírushelyzetből adódóan hosszúra sikeredett a felkészülés – elevenítette fel a debreceni extraklasszis. – Az első nap különösen jó volt, hiszen a 100 méter egyéni uszonyos gyorsúszásban és a 4x100 mix uszonyos gyorsúszó váltóban is aranyérmes lettem. Egyéniben megközelítettem a 2017-es világcsúcsomat, majd jött a csúcspontot jelentő váltó, amely örök élmény marad. Talán nem túlzás, hogy hatalmas világcsúcsot úsztunk, három másodperccel döntöttük meg a régi rekordot.

„Én voltam az egyetlen lány a befejező emberek közül a váltóban, így eléggé izgultam, mert nem szerettem volna, ha utolérnek a fiúk. Úgy voltam vele, ha lesz 15 méter előnyöm, én azt már nem adom oda senkinek, így nagyon kapartam, szerencsére maradt a fórból a végére is.”

Aztán ez az euforikus érzés egy kicsit alábbhagyott, amikor harmadik számomként jött az 50 m egyéni uszonyos gyorsúszás. Nehéz volt kicsikarnom magamból a huszonegy másodperc alatt időt, de még így is majdnem fél másodperccel maradtam el a világcsúcsomtól. A befejezőnapot már újra élveztem, mert a 4×100 m-es női felszíni váltóval sikerült kijutnunk a világjátékokra – sorolta Senánszky Petra, akinek az első napját beárnyékolta, hogy aznap tudta meg, hiába rendelkezett olimpiai „B-szintes” idővel a klasszikus úszás női 50 m gyorsúszó számában, a járványügyi helyzet miatt mégsem utazhat Tokióba a nemzetközi úszószövetség döntése értelmében.

Fotó: Molnár Péter

Nem segítette

– Ez a bizonytalanság nem tett hozzá most a versenyzésemhez. Elvileg június 30-ig meg kellett volna születnie a döntésnek, de késett, teltek a napok, majd az első nap végén közölték, hogy nem mehetek Tokióba, ami nyilvánvalóan nem segítette a versenyezésemet. Már évek óta kérdezgették, hogy miért nem célzom meg a hagyományos úszásban az olimpiát. Erre mindig az volt válaszom, hogy csak addig tudok egy másik sportággal úgy foglalkozni, hogy közben időt veszek el a sajátomtól, ha ez csak pozitív töltést ad.

„Az olimpia szép dolog, tudom, hogy az a sport csúcsa, de mivel az uszonyosúszás nem szerepel rajta, ezért nem mondhatom azt, hogy az lett volna a karrierem csúcsa, ha kijutok Tokióba.”

Attól próbáltam megkímélni magam, ami bekövetkezett, hogy a pozitív élmény helyett negatív ér. Az volt a szerencse, hogy a vb-n nem volt idő ezen merengeni, hiszen jöttek egymás után a feladatok. Most persze egy kicsit nehéz feldolgozni, de majd ha leülepszik, ebben is látni fogom a jót – mondta el Senánszky Petra.

MSZ

Borítókép: Kókai Dávid, Pázmányi Sándor és Senánszky Petra a kedd reggeli edzésen, a Debreceni Sportuszodában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában