Új irány az utánpótlásban

2021.07.09. 11:57

A DVSC Labdarúgó Akadémia minden focizni vágyó gyerek előtt nyitva áll, útmutatást is adnak a jövőhöz

Mint az ismert, az akadémián Kolbe Ádám vette át Herczeg András helyét, előbbi így szakmai igazgató lett júniustól, utóbbi pedig elnöki pozícióba került.

20210630 Debrecen fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló Kolbe Ádám a DLA új szakmai igazgatója volt a Napló vendége.

Fotó: Kovács Péter

– A Magyar Labdarúgó-szövetségnél dolgoztam az U18-as és az U19-es válogatottnál, ekkor talált meg a DVSC Labdarúgó Akadémia egy lehetőséggel – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak az új debreceni sportvezető.

Kolbe Ádám szeretné, ha minden korosztályból kikerülne egy nemzetközi szintű játékos | Fotó: Kovács Péter

Kolbe Ádám elárulta, hogy Tőzsér Dániel kereste meg, és csak azért gondolkodott a válaszon, mert az MLSZ-nél elmondása szerint pozitív légkör volt körülötte, és hosszú távon el tudta volna ott magát képzelni. De erősebb volt debrecenisége és igazi lokálpatriotizmusa, nem mellesleg óriási potenciált lát a feladatkörében.

Kíváncsivá tett minket, hogy mit is csinál egy szakmai igazgató egy labdarúgó-akadémián, megkaptuk a választ: – A tényleges munka egy olyan képzési terv működtetése, ami az én labdarúgásról alkotott véleményem alapján a leghatékonyabb. Az egész egy rendszer, ez önállóan nem működne, de itt olyan szakemberek vesznek körül, akikkel jól tudom működtetni a teljes körforgást – mondta, majd hozzátette, hogy minden edzőnek, minden vezetőnek ugyanolyan fontos a feladatköre éppen azért, mert egymás nélkül ez sehogy sem haladna előre, minőséget vár, és teljes odaadást mindenkitől.

Kihívások, tervek, célok

– A legnagyobb kihívás számomra az, hogy a régi rendszerből – ezt csak elmondás alapján ismerem – azt, ami jól működött átépítsem az új struktúrába, ami pedig kevésbé ment flottul, azon olyan változtatást végezzünk, ami előrelendíti a dolgokat. Engem leginkább az mozgat, hogy olyan értéket tudjunk teremteni, amivel korosztályonként lesz olyan labdarúgónk, aki nemzetközi szinten is megállja a helyét – mondta. Hozzátette, hogy elsődlegesen a DVSC felnőttcsapatát célozzák meg potenciális csapatként a fiatal sportolóik későbbi időszakában, viszont ha valakiben meglátják a potenciált külföldi csapatok kapcsán, nem állnak az útjába.

– Ha a gyerekek nagyon fiatalon bekerülnek egy jól működő képzési rendszerbe, akkor én hiszem, hogy 16-18 éves korra végigjárva a programot, olyan minőségi focistákkal tudunk előrukkolni, akik bárkivel bátran szembeszállnak a pályán minden kvalitásban – mondta el a DVSC Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója, aki szerint a mai labdarúgás már közeledik a nemzetközi szint felé, és ezt az idei Eb-n csapatszinten be is bizonyították. Kolbe Ádám arról is beszélt, hogy utánpótlásban a játékosok nevelése, fejlődése az elsődleges cél, nem az eredmények, hogy az említett dolgok megvalósuljanak, ahhoz pedig végig kell járni, ha nem is a ranglétrát, de a gyerekek elé tornyosuló lépcsőket mindenképp. – Az első feladatok között ott van a rendszer felállítása, mindenkinek meg akarjuk találni azt a helyét, ahol a legjobban tud dolgozni, fejlődni, haladni, érvényesülni. Minél előbb meg szeretnénk találni a felelősségi területeket is – mondta el az új szakvezető.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában