Utánpótlás

2021.05.19. 11:56

Szisztematikusan építkeznek a DEAC röplabda szakosztályánál

A fiúk május végén országos döntőt játszanak.

Forrás: deac.hu

A DEAC juniorkorú röplabdázói a klub fennállásának egyik legnagyobb sikerét érték el azzal, hogy május végén az országos döntőben léphetnek pályára. Évről évre színvonalasabb műhelymunka zajlik a DEAC röplabda szakosztályánál, és bár a jéghegy csúcsa az immár stabilan Extraligás férfi felnőttcsapat, az utánpótlás is egyre szebb eredményekkel hívja fel magára a figyelmet – írja a deac.hu.

A fiatalok edzője, Felföldi János szerint szisztematikus építkezés előzte meg a sikereket. – Tapasztalataim szerint minden klubot az utánpótlása minősít, ezen a téren pedig a DEAC egyre jobban áll, folyamatosan szélesedik a tömegbázis – adta meg az alaphangot a szakember.

„Nálunk már kisiskolás korban is történik kiválasztás, két intézményre építünk, amelyek foglalkoznak a neveléssel, a hortobágyi Petőfi Sándor mellett a debreceni Arany János Általános Iskola van a segítségünkre.”

Jómagam a Fazekas Mihály Gimnáziumban tanítok, ahol hatosztályos képzés zajlik, így a hetedikes gyermekekkel igyekszem megszerettetni a röplabdát, s integrálni őket a kilencedik osztályosokra építő serdülő csapatba. Az Extraligás gárda miatt kötelező versenyeztetni az utánpótlást, az U21-esek közül pedig sokan a felnőtt keretben is lehetőséget kapnak. Ebben a korosztályban Fodor Antal is besegít, folyamatosan figyeli a játékosokat, hiszen számunkra fontos, hogy saját nevelésű, debreceni fiatalokra épüljön az első számú együttes. A serdülők és az ifik esetében teljes kerettel dolgozhatok, a fiú utánpótlás két harmadát a Fazekasban tanuló gyermekek adják – mondta Felföldi János.

A bajnokságban junior korú csapatunk szerepel a legjobban, a fiatalok május végén, Kaposváron az országos döntőben is pályára léphetnek.

– Az elmúlt másfél évben nem volt könnyű dolgunk, ugyanis a kormányrendelet értelmében az állami fenntartású iskolákban csak az ott tanuló diákok vehettek részt délutáni sportfoglalkozásokon, de átvészeltük a nehéz időket, s nem volt jellemző a lemorzsolódás. Minden korosztályban az élvonalban indultunk, ennek pedig előnyei és hátrányai egyaránt voltak.

„Serdülőkorban sok tényező elvonhatja a fiatalok figyelmét az egészséges életmódról, így nem könnyű összetartani a társaságot, éppen ezért az U17-es csapatunk egyelőre nehezen tudja felvenni a versenyt a tradicionális vidéki és fővárosi fellegvárakkal.”

A kemény erőpróbák ugyanakkor egyfajta versenyszellemet alakítanak ki a srácokban, egyre komolyabban veszik a röplabdát, s az ifjúsági csapatba lépve már beérik a munka gyümölcse, ők rendre pariban vannak a nevesebb riválisokkal. Junior csapatunk a legjobb hat gárdát felvonultató országos döntőben mérettetheti meg magát május végén, ilyenre bő egy évtizede nem volt példa, úgyhogy rendkívül büszke vagyok a srácokra – magyarázta az edző.

Felföldi János edzői hitvallásáról is őszintén mesélt, elmondása szerint a DEAC vezetői nem helyeznek túlzott nyomást a fiatalok vállára, így teljes erővel a folyamatos fejlődésre tudnak koncentrálni. – A szakirodalom két típusú edzőt különböztet meg, az egyik mindent alárendel az eredményeknek, míg a másik egészséges sportembereket nevel, s inspiráló közeg kialakítására törekszik.

„Magamat inkább utóbbi típusba sorolnám, a kevésbé kedvező paraméterek ellenére sosem küldtem el gyermeket edzésről, a DEAC-nál mindenkinek jut hely.”

Boldog vagyok, hogy elgondolásaimban a vezetőség is maximálisan partner, ugyanis eredménykényszer nélkül dolgozhatunk, a kemény munkának pedig a kinevelt játékosok számában mutatkozik meg a gyümölcse – osztotta meg gondolatait Felföldi János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában