Bajzát örül Bárány jó játékának

2021.03.13. 12:00

Nem volt angyal, de Debrecen a szíve csücske

A többszörös gólkirály amondó, egyre kevesebb a karakter a magyar futballpályákon.

Dunaharaszti 20191117 Labdarúgás 2019 NBIII NB3 Taksony Kecskemét Nemzeti sport Fotó Török Attila Bajzát Péter

Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A rangadók hétvégéje következik a Merkantil Bank Ligában, hiszen a Pécs a DVSC-vel, míg a Vasas a Gyirmóttal csap össze. Ezek a meccsek ugyan nem döntik el a bajnoki cím sorsát, de amelyik gárda jól jön ki a vasárnapból, komoly lépést tehet céljai elérése felé. A hajúsági drukkereket természetesen a Pécs-Loki érdekli jobban, ősszel a 10. fordulóban a Debrecen hazai pályán Sós, Bárány és Kinyik góljaival 3–1-re nyerni tudott, valószínűleg a piros-fehér hívek egy ilyen arányú vendéggyőzelemmel látatlanban kiegyeznének. Ez nem lesz egyszerű, mert a tabella negyedik pécsiek jó formában vannak, hat bajnoki óta veretlenek, míg a DVSC a tavasszal eddig felemásan szerepel, hiszen az NB II.-ben három győzelem mellett négy vereséget szenvedett, és a kupából is kiesett az MTK-val szemben.

Komoly múltra tekint vissza a két klub vetélkedése, 1960-tól számítva immár a 60. összecsapást rendezik a párosításban, az eddigi 59 bajnokiból 54-et az első, míg 5-öt a másodosztályban vívtak meg. Az összesített mérleg kiegyenlített, hiszen 22-22 debreceni és baranyai győzelem mellett 15 döntetlen született. A hajdúságiak eddig 70 találatot jegyeznek, míg a dunántúliak 65 gólt szereztek. A Pécsett lejátszott egymás elleni bajnokikon viszont már kevesebb babér (7 győzelem) termett a Lokinak, ugyancsak 7-szer osztoztak meg a pontokon, 16-szor pedig a hazaiak örülhetett a lefújást követően.

Bajzát Péter mind a Pécs, mind a Debrecen szerelését magára húzta, a Lokiban 1988-2004 között futballozott igen eredményesen, míg a dunántúliaknál két idényt húzott le, és ott sem maradt adós a gólokkal. A jelenleg a Pest megyei első osztályban szereplő Budakalász játékosa a Napló felkérésére szívesen vállalkozott eredetileg egy kis esélylatolgatásra, amiből aztán jóval több lett.

– Már csak a játék és a mozgás kedvéért futballozom a barátaimmal, sokkal jobb ez, mint az erdőben futni – ismerte el a pályafutását firtató kérdésre a 39 esztendős támadó, aki azzal a lendülettel aztán át is tért a vasárnapi meccsre.

„Azért is lehet érdekes a pécsi összecsapás, mert a Loki rúgta a legtöbb gólt a bajnokságban, míg a dunántúliak kapták a legkevesebbet, kíváncsi vagyok mire megy egymással a két gárda.”

– Hiába veretlen hat bajnoki óta a Pécs, szerintem a Debrecen behúzza a három pontot. A piros-fehérek egy kis hullámvölgybe kerültek nemrég, de például az MTK elleni kupameccs nem nézett ki rosszul, ha azt a játékot és formát át tudják menteni Dzsudzsákék, akkor meg kell lennie a győzelemnek. Hiába a baranyaiak jó védekezése, én sokgólos meccsen hajdúsági sikerre számítok. Ez most a rangadók hétvégéje a másodosztályban, hiszen lesz egy Vasas-Gyirmót is. Amennyiben a két esélyes – azaz a DVSC és a fővárosiak – nyer, akkor a másik két gárda már nem fogja utolérni őket. De bármi lesz, egy Debrecennek és egy Vasasnak – azokkal a keretekkel és háttérrel – nem szabadna félnie a másodosztályban semmitől, gyakorlatilag automatikusan fel kellene jutniuk. Tavaly nem gondoltam volna, hogy kiesik a Loki, aztán ahogy teltek a fordulók és lett nagy a baj, egyre jobban figyeltem a csapatot, s bizony ráfért volna a gárdára még egy kis erősítés. Ne értse senki félre, nem külföldiekkel kell teletömni egy csapatot (az nem egészséges), az egyensúlyt kell megtalálni. Az első osztályra majd mindenképp hozni kell 3-4 valóban meghatározó idegenlégióst a magyar, lehetőleg debreceni mag mellé – latolgatta Bajzát.

A támadót arról is megkérdeztük, mit szól a DVSC-nél télen történtekhez, az egri születésű játékos elmondta, majd az idő eldönti, jó húzás volt-e Kondás Elemért felállítani a kispadról.

– Az eredményességbe nehezen lehetett belekötni, a játékot kérték számon Kondás Eleméren a klubvezetők, amihez megvan a joguk. Láttunk már érdekességeket a magyar futballban, a mostani váltás is ebbe tartozik, de ha a csapat feljut az első osztályba és ott is masszív lesz, utólag már senki nem fogja vitatni a döntést. Amennyiben nem így történik, ha más nem, a szurkolók biztos előveszik majd az illetékeseket. Nincs azzal baj, ha egy komoly játékosmúlttal bíró, kezdő trénerben bízik egy klub – de csak akkor, ha jönnek az eredmények.

„Huszti Szabolcs nagy nevű klubokban futballozott komoly edzők keze alatt, ha az ott ellesetteket át tudja adni a játékosoknak, akkor jó dolog sülhet ki belőle.”

– Természetesen nem mindegy ezt mennyi idő alatt tudja megtenni, hiszen a feljutás alapelvárás, emiatt úgy kell megvalósítani az elképzeléseit, hogy az ne menjen az eredményesség kárára. Azért sincs egyszerű dolga, mert Debrecenben leginkább a helyi szakemberek tudtak letenni valamit az asztalra, ráadásul neki ferencvárosi kötődése is van, ami nehezítő körülmény, de ettől függetlenül úgy gondolom, Huszti sikeres lesz a Lokival – elemezte az egykori gólkirály.

Bajzát annak idején 17 évesen debütált a Debrecenben, megkérdeztük lát-e a jelenlegi DVSC-ben olyan fiatalt, aki meghatározó játékosa lehet a későbbiekben az együttesnek. A német Oberhausenben is megfordult játékos úgy válaszolt, nem látta a gárda minden meccsét, de Bárány Donátban, Bényei Ágostonban, Baráth Péterben ott a lehetőség, ám sokat kell még dolgozniuk. Általánosságban amondó, a mai fiatalok között kevés a karakter, hiányoznak az olyan egyéniségek, mint az ő idején Sándor Tamás, Dombi Tibor, Lipcsei Péter, Tököli Attila, Torghelle Sándor vagy éppen Kenesei Krisztián volt. Úgy véli, hiába motiváltak ezek a srácok is, a legtöbbjük túl jófiú ahhoz, hogy kiemeltek legyenek a szurkolók szemében. Hozzátette, az sem segíti a kibontakozásukat, hogy zárva vannak a pályák, hiszen egy jó hangulatú meccsen könnyebben kijöhet az ember igazi énje.

– Örülök Bárány Donát jó játékának, mert bár sokszor nem láttam futballozni, de az ismerőseim már korábban is mondták, hogy vannak közös vonások: benne is megvan az agilitás, belemegy mindenbe, ha kell, a labdáért jól érkezik a kapu elé. Remélem az ősztől majd az NB I.-ben is meg tudja mutatni a gólérzékenységét. Mi még az Oláh Gábor utcai stadionban játszottunk, de ott micsoda hangulat volt a rangadókon, áradt az energia a pályára. Még ha valaki hajlamos is lett volna belekényelmesedni a játékba, nem tudott, mert akkora pluszt kaptunk a lelátóról, ami vitt mindenkit előre, tényleg tizenkettedik játékos volt a közönség.

„Rólam tudvalevő, hogy nem voltam angyal, ha úgy volt ment a terefere, meg a nemzetközi kézjelzések akár a lelátó népével is, de ezerszer inkább ez, mint az üres stadionok.”

– Korábban a drukkerek már egy héttel előtte hangoltak a bajnokira, az ellenfélre – és bizony a játékosok is készültek ezzel-azzal a rivális drukkereinek. Volt pikantériája a meccseknek, és ha nem is volt jó a játék, a szurkolás sokat dobott az összképen. A mostani járványhelyzetben fő az egészség, de az elzártság sajnos rányomja a bélyegét a találkozókra: kimennek a gyepre a játékosok, lemegy a meccs, és mindenki szépen hazamegy. Ezért sem gondolkodom edzői pályán, ahhoz talán túl vehemens lennék. Ibrahimovics mondta nemrég, hogy ő nem lenne jó edző, mert minden összecsapáson kiosztana pár pofont a játékosainak. Én nem lennék ennyire kemény, de biztos, hogy gyorsan felkapnám a vizet, ha a labdarúgóim nem úgy teljesítenének, ahogy azt én elvárom – mondta mosolyogva a telefonban az egri születésű támadó.

Ahogy a cikk elején olvasható, Bajzát Péter hat szezonon keresztül erősítette a Debrecent, így adta magát a kérdés, miként emlékszik vissza azokra az évekre? Nos, a válasz talán többeket is meglep, hiszen a csatár nem éppen baráti kapcsolatot ápolt a Loki-szurkolókkal.

– Sokan azt hihetik, hogy nem szívesen gondolok vissza azokra az időkre, pedig igen, mert Debrecen máig ott van a szívemben. Szerettem ott élni és futballozni, hat évet húztam le a DVSC-ben, ott lettem NB I.-es labdarúgó, ott lettem felnőtt, ezek olyan dolgok, amiket sosem feledek. Nagyon nem szerettek az ultrák – hozzáteszem, aki ismert az kedvelt –, de sem az utcán, sem az éjszakában soha nem ért emiatt inzultus, a srácok külön tudták választani a dolgokat. Debrecenre otthonomként tekintek mind a pályán, mind azon kívül, remélem idény végén bajnoki címet ünnepel az együttes, majd az első osztályban is úgy szerepel majd, ahogy azt a szurkolók és a város is szeretné. Egy ekkora futballmúlttal bíró klubnak az élvonalban a helye – szögezte le Bajzát.

A Pécs–DVSC bajnoki mérkőzés kissé szokatlan időpontban, vasárnap 12.45-től kezdődik, az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

MSZ

A labdarúgó NB II. 29-ik fordulójának programja

Vasárnap

  • 12.45: PMFC–DVSC (tv: M4 Sport+)
  • 14.30: DEAC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia (tv: DTV)
  • 14.30: Soroksár–Budaörs
  • 14.30: Dorogi FC – Szombathelyi Haladás
  • 17.00: Vasas FC – Gyirmót FC Győr
  • 17.00: FC Ajka – Szolnoki MÁV FC
  • 17.00: Kaposvári Rákóczi FC – BFC Siófok
  • 17.00: Nyíregyháza Spartacus – Szentlőrinc
  • 17.00: ETO FC Győr – Aqvital FC Csákvár
  • 17.00: Kazincbarcika SC – Békéscsaba 1912 Előre
  • A labdarúgó NB II. állása

  • Debreceni VSC 28 17 6 5 62–25 +37 57
  • Vasas FC 28 16 7 5 47–28 +19 55
  • Gyirmót FC Győr 28 16 4 8 37–23 +14 52
  • Pécsi MFC 28 14 10 4 36–16 +20 52
  • Nyíregyháza Spartacus 28 13 6 9 29–22 +7 45
  • FC Ajka 27 13 3 11 52–39 +13 42
  • Budaörs 28 13 3 12 44–40 +4 42
  • Soroksár SC 26 12 6 8 36–28 +8 42
  • Szolnoki MÁV FC 28 11 9 8 28–28 0 42
  • Szombathelyi Haladás 27 11 8 8 37–25 +12 41
  • ETO FC Győr 28 11 6 11 40–30 +10 39
  • Békéscsaba 1912 Előre 28 9 9 10 31–41 –10 36
  • Szeged-Csanád Grosics Akadémia 28 9 6 13 28–46 –18 33
  • Dorogi FC 28 8 9 11 26–38 –12 33
  • Kaposvári Rákóczi FC 28 7 10 11 28–42 –14 31
  • BFC Siófok 28 9 2 17 38–47 –9 29
  • Szentlőrinc 27 8 4 15 23–44 –21 28
  • Kazincbarcika SC 27 7 6 14 22–40 –18 27
  • FC Csákvár 28 6 9 13 41–51 –10 27
  • Debreceni EAC 28 5 1 22 23–55 –32 16
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában